Sci+Fi Fest 2017: atelierul de spectroscopie

Announcement Date: 10/07/2017

Cu ocazia Sci+Fest 2017, Astroclubul Bucuresti a organizat pentru vizitatori un atelier de spectroscopie.

Este pentru prima dată când, la o manifestare dedicată publicului, o asociație de astronomi amatori abordează o asemenea temă. În acest scop, am decis să realizăm spectrul stelei Vega deoarece este o stea de referință în astronomie dar și pentru că în această perioadă este plasată destul de sus pe cer.

Deși instrumentul folosit a fost de dimensiuni modeste, rezultatul final a captat atenția asistenței mai ales că atât partea de captură cât și calibrarea au fost urmărite live pe un ecran LCD.

În imaginile alăturate observăm seria Balmer caracteristică hidrogenului, tipică pentru stelele de tip A0V cum este Vega:

  • O linie de sodiu generată de lămpile stradale care iluminau puternic zona Sci+Fi Fest
  • Spre dreapta, liniile oxigenului atmosferic
  • Date tehnice: 1.10.2017 București, ora 20:20; Telescop: Skywatcher 130 Pds Explorer mood pe Heq5 Pro; Focuser: Moonlite Camera: QHY 163 Mono Software: captură în SharpCap, procesare și calibrare în Rspec.

Spectroscopia a revoluționat astronomia deoarece permite determinarea vitezelor de deplasare a corpurilor cerești (efectul Doppler), a distanțelor până la ele și a compoziției lor de la distanță, fără a fi nevoie să ajungem până la ele.

De altfel, elementul Heliu a fost descoperit pentru prima dată în Soare de către astronomul Norman Lockyer pe 20 octombrie 1868, urmând ca mai apoi să fie confirmat și pe Pământ.

Vă așteptăm și la celelalte ateliere de spectroscopie organizate de AB atât în cadrul cursului care va începe în curând cât și la viitoarele noastre proiecte de tip Citizen Science.