Clubul Messier

SCURTĂ  ISTORIE A CATALOGULUI MESSIER

Orice astronom amator se întâlneşte cu catalogul Messier, mai devreme sau mai târziu. În orice revistă  sau în orice carte despre astronomie obiectele din catalogul Messier sunt prezente. Din miile de obiecte nonstelare, obiectele din catalogul Messier sunt cele mai strălucitoare şi uşor observabile. Desigur că nu sunt singurele. Doar 110 obiecte fac parte din acest catalog alcătuit de astronomul Charles Messier.

Aceste 110 obiecte sunt vizibile prin orice instruent astronomic, unele putînd fi observate chiar şi cu ochiul liber, mai ales dintr-o regiune cu cer curat, nepoluat luminos. Chiar şi dintr-un oraş cum este Bucureşti, cîteva obiecte sunt vizibile cu ochiul liber. Din această  cauză  observarea acestor obiecte este aproape o obligaţie pentru cei ce vor să observe obiecte mai slabe ca strălucire. Charles Messier (1730-1817) a fost un astronom francez, ce era interesat de descoperirea cometelor.

Messier incepator
Messier începător

Aceasta a fost ocupaţia de bază a lui, chiar dacă  s-a ocupat şi cu alte activităţi. Messier a descoperit cam 20 de comete, jumatate din numărul total de comete cunoscute la vremea aceea. Pentru că el observa anumite obiecte ce se asemănau cu cometele, ca aspect, a început să le catalogheze, pentru a putea evita alarmele false şi a-l ajuta la descoperirea cometelor, pe el şi pe alţii. Chiar el a declarat că  a catalogat aceste obiecte pentru a-i ajuta pe alţi astronomi. Instrumentele folosite de Messier erau modeste în comparaţie cu instrumentele accesibile acum astronomilor amatori. Messier a inclus în catalogul lui şi multe obiecte descoperite de alţii, ca de exemplul de ‘colegul’ său Pierre Mechain.

PROIECTUL MESSIER

Acesta este un proiect iniţiat de Astroclubul Bucureşti, ce constă  în observarea tuturor obiectelor din catalogul Messier, pe o perioadă  de timp nelimitată. Ideea proiectului este preluată dupa unul din ‘cluburile de observaţii’ ale asociaţiei americane a cluburilor de astronomie, “Astronomical League” .

Existenţa unui proiect de observaţii este poate ‘motorul’ unei activităţi de astronom amator ‘serios’. De multe ori ne aflăm în faţa cerului înstelat, cu un atlas în mînă şi un telescop lîngă noi, dar lipsiţi de idei de observaţii.

Acest proiect se vrea un prim pas în instituirea unor programe de observaţii pentru astronomii amatori din România.

Înscrierea la acest proiect este deschisă  oricarui astronom amator, începator sau avansat, ce doreşte ca observarea tuturor obiectelor din catalogul Messier să îi fie recunoscută  în mod oficial de o organizaţie de astronomi amatori, cu vechime şi cunoscută  în întreaga lume.

Pot participa astronomii ce fac sau nu fac parte dintr-o organizaţie de profil.

Validarea observaţiilor se va face de către doi membrii din conducerea Astroclublui Bucureşti, la sediul organizaţiei, la cel mult 2 săptămîni după  primirea observaţiilor, în original.

Messier avansat
Messier avansat

Recunoaşterea faptului că  participantul a observat toate obiectele din catalogul Messier, se va face printr-un certificat (diplomă) acordat  acestuia de către Astroclubul Bucureşti şi printr-un ecuson laminat arătînd nivelul observatorului. În plus, cei ce vor fi observat, toate obiectele vor fi trecute pe aceastpă pagina web, cu un link către o pagina individuală pentru fiecare observator.

Propunem trei nivele,  deschise oricărui astronom amator, fără  condiţii de vîrstă , nivel sau apartenenţă  la o organizaţie de profil:

ÎNCEPĂTOR MESSIER

Pentru a realiza acest proiect trebuie să observaţi 25 de obiecte din catalogul Messier. Trebuie să prezentaţi descrierile amănunţite a le tuturor acestor 25 de obiecte. Nu se cer desene ale obiectelor.

La mai mult de 1 an de la începutul proiectului, avem în sfîrşit un participant care a terminat una din secţiunile Clubului Messier! Felicitări lui Răzvan Tecuschi , din oraşul Bălan, judeţul Harghita.
Al doilea observator care a terminat “Messier Începător” este Alex Tudorică, din comuna Ghirdoveni, judeţul Dâmboviţa, membru SARM şi membru în comisia de instrumente a SARM! Felicitări Alex!

MESSIER AVANSAT

Se cere observarea a 75 de obiecte din catalogul Messier, cu descriere amănunţită la toate. De asemenea, se cere să  se deseneze 40 de obiecte la alegere din cele 75.

MAESTRU MESSIER

Acesta este cel mai pretenţios program. Trebuie să observaţi toate cele 110 obiecte din catalogul Messier. Se mai cere descrierea amănunţită  la toate obiectele, precum şi desenarea lor.

Felicitări lui Cătălin Păduraru din Bucureşti pentru primul titlu de “Maestru Messier” din România :)!

Maestru Messier
Maestru Messier

REGULAMENT. FORMATUL OBSERVAŢIILOR. AJUTOARE.

Pentru a face parte din oricare din aceste trei programe, va trebui să citiţi şi să respectaţi regulamentul proiectului, şi să trimiteţi observaţiile în formatul necesar. Puteţi începe proiectul fără nici o formalitate, doar downloadaţi regulamentul de mai jos, plus fişerele ajutătoare, şi începeţi observaţiile! Dar, pentru a şti de dumneavoastră şi pentru a va pune numele pe pagina la secţiunea “în proces de completare al titlului de … Messier…”, vă rugăm trimiteţi-ne un email! . Sau alternativ, trimite-ţi emailul mai întîi, şi noi vă vom trimite materialele prin email.

Materiale necesare:

Atlase pentru obiectele Messier, împărţite pe anotimpuri. Desigur, puteţi observa orice obiect oricînd!

OBSERVATORII MESSIER

Mai jos listăm numele celor care s-au înscris pînă acum în proiect, şi aici vom lista şi numele celor care îl completează, împreună cu un link către o pagină personală.

ÎNCEPĂTOR MESSIER
Alin Ţolea, Baltimore, Maryland
Început la data: 4 iunie 2003
Terminat la data de:

Wainblant Robert, Cluj Napoca, jud. Cluj
Început la data: 6 iunie 2003
Terminat la data de:

Gilbert Gregorsch, Sibiu, jud Sibiu
Început la data: 8 iunie 2003
Terminat la data de:

Andrei Juralve, Timişoara, jud. Timiş
Început la data: 8 iunie 2003
Terminat la data de:

Teodora Plaeşu, Bacău, jud. Bacău
Început la data: 9 iunie 2003
Terminat la data de:

Dan Cîrstea, Bucureşti
Început la data: 13 iunie 2003
Terminat la data de:

Haritina Mogoşanu, Bucureşti
Început la data: 20 iunie 2003
Terminat la data de:

Răzvan Tecuschi, Bălan, Harghita
Început la data: 1 decembrie 2003
Terminat la data de: 1 martie 2003

Iulia Perţiu, Cluj Napoca, jud. Cluj
Început la data: 13 februarie 2003
Terminat la data de:

Alexandru Tudorică, comuna Ghirdoveni, jud. Dâmboviţa
Început la data: 28 aprilie 2004
Terminat la data de: 23 mai 2004

Ruxandra Toma, Vaslui, jud. Vaslui
Început la data: 16 august 2004
Terminat la data de: 21 august 2004

Oana Sandu, Bucureşti
Început la data: 9 septembrie 2006
Terminat la data de:

Vişan Cosmin, Călăraşi
Început la data: 22 septembrie 2006
Terminat la data de: 26 decembrie 2006

Marius Matei, Braşov
Început la data: 29 noiembrie 2006
Terminat la data de:

Vig Tamas
Început la data: 9 ianuarie 2007
Terminat la data de:

Mihai Rusie
Început la data: 31 ianuarie 2007
Terminat la data de:

MESSIER AVANSAT

Sorin Hotea, Sighetul Marmaţiei, jud. Maramureş
Început la data: 6 iunie 2003
Terminat la data de:

Eliza Trandafir, Bucureşti
Început la data: 12 iunie 2003
Terminat la data de:

Radu Gherase, Bucureşti
Început la data: 12 iunie 2003
Terminat la data de:

Bratu Florian Gabriel
Început la data: 9 martie 2007
Terminat la data de:

MAESTRU MESSIER

Emil Neata, Craiova, jud. Dolj
Început la data: 9 iunie 2003
Terminat la data de:

Max Teodorescu, Bucureşti
Început la data: 12 iunie 2003
Terminat la data de:

Adrian Bruno Sonka, Bucureşti
Început la data: 14 iunie 2003
Terminat la data de:

Narcis Zamfirescu, Bucureşti
Început la data: 19 iulie 2003
Terminat la data de:

Păduraru Cătălin, Bucureşti
Început la data: 19 iulie 2003
Terminat la data de: 20 octombrie 2004

Florin Frigioiu , Bucureşti
Început la data: 20 august 2003
Terminat la data de:

Maratonul Messier

În cursul a aproximativ două săptămîni la sfîrşitul lunii martie, Soarele se află într-o regiune de cer fară nici un obiect Messier. Din cauza acestei coincidenţe ciudate,  un observator  poate observa în teorie toate cele 110 obiecte Messier într-o singură noapte, dacă e senin, şi Luna nu e pe cer.
Aceasta este originea “Maratonului Messier” , o cursă nebună contra cronometrului, al cărui scop este exact ce am zis mai sus, observarea a celor 110 messier într-o singură noapte. Înarmat cu telescop, sac de dormit, hărţi stelare, cafea, şi cu o listă de obiecte puse în ordinea care trebuie, observatorul bifează obiectele unul cîte unul, începînd încă din crepuscul de seară şi terminînd în lumina zorilor.

“Maratonul Messier” este o o activitate foarte populară pentru mulţi astronomi amatori şi cluburi de astronomie din lume, multe cluburi făcînd din aceasta un eveniment aparte.  Doriţi să participaţi într-o asemenea ‘aventură’? Nimic mai simplu! Începeţi prin a citi excelentul articol despre “Maratonul Messier” scris de Adrian Sonka în numărul 39 al revistei “Vega” . Articolul conţine sfaturi pentru completarea cu succes a “Maratonului”, cît şi o lista de obiecte în ordinea potrivită. Pregatirea prealabilă şi antrenamentul în găsirea obiectelor respective sunt cheia pentru completarea cu succes a “Maratonului Messier”.
Nu trebuie să observaţi chiar toate obiectele ca să vă puteţi considera ‘caştigător’ al Maratonului! M30, ultimul obiect de pe listele dedicate mataronului Messier, este aproape imposibil de observat de la latitudinile tării noastre în noaptea maratonului (evident, se poate observa în nopţi ceva mai tîrziu în an). Dar şi dacă ajungeţi la 100 de obiecte, şi tot puteţi fi mîndru că vă aflaţi pe o listă cu foarte puţine nume, cel puţin în România!

%d bloggers like this: