Desenarea obiectelor astronomice observate prin telescop nu este foarte raspandita printre astronomii amatori romani. Acest mod de înregistrare a observatiilor aduce tot atatea satisfactii ca si fotografia astronomica, dar la un cost incomparabil mai mic. Chiar si procesul de realizare a desenelor este la dispozitia observatorului pe cand developarea filmului si scoaterea fotografiilor este realizata de altcineva.
Compararea unui desen cu o fotografie sau alt desen aduce mari satisfactii. Ca dovada va prezint doua desene cu M42 si M57 realizate de mine cu o luneta de 110mm diametru, pe un cer de tara. Langa fiecare dintre desene se afla o imagine luata cu CCD HI-SIS 22, printr-un reflector de 150mm diametru cu o expunere de 5 minute. Imaginile sunt asemanatoare dar modul în care au fost obtinute nu.
Începutul
Cea mai importanta regula este de a desena doar ce se vede în ocular, lasand impresiile luate din poze acasa. Este important sa studiati obiectul obiectul înainte de a începe schita. Încercati sa vedeti forma, conturul obiectului si chiar miscarea lui. Am spus bine: miscarea obiectului. Ceea ce diferentiaza un roi globular de o multime de puncte de creion pe o coala de hartie este posibilitatea voastra de a reda exact ce face obiectul, ceea ce se întampla acolo. Dupa ce studiati obiectul încercati sa vedeti ce face acesta: o galaxie are brate spirale compuse din praf intersetlar si nori de stele ce se încolacesc în jurul nucleului, un rest de supernova are gaze fierbinti ce se sunt expulzate în exterior cu viteze mari.
Fiti pregatiti pentru desen
Desenul este pe jumatate gata daca sunteti pregatiti înainte sa iesiti din casa. Alegeti obiectele pe care doriti sa le desenati – faceti o lista cu aceste obiecte. Trasati pe hartie cercuri cu diametrul de 60-80mm – acestea reprezinta campul ocularului. Daca printr-o minune aveti un instrument cu lentile patrate atunci desenati un patrat. Aceastya este desigur o gluma. Nu trebuie sa desenati deaparat cercuri, puteti face desenul si pe o foaie de hartie fara nici un amrcaj, dar este bine sa desenait pe aceeasi foaie de hartie marimea campului, pentru a avea o scara bine definita. Pe aceiasi pagina notati magnitudinea si dimensiunile obiectului. Folositi lanterne cu lumina rosie pentru a nu va strica vederea nocturna. Dar si acestea trebuie sa fie destul de slabe, nu folositi o lanterna prea stralucitoare, fie ea si cu lumina rosie. Afara notati transparenta si turbulenta pe o scara de la 1 la 5 (1 cel mai prost, 5 cel mai bun). Dupa ce gasiti obiectul si-l centrati trebuie sa aflati orientarea campului. Asta se face usor, observand în ce directie se misca stelele, în campul instrumentului, desigur, daca montura nu este motorizata. Daca este, doar deconectati motorul pentru cateva zeci de secunde. Acesta este vestul.
Creionul pe hartie
Este timpul sa ne apucam de desen. Nu începeti desenand obiectul direct. Este bine sa începeti prin desenarea campului stelar. Stelele va vor ajuta la pastrarea orientarii campului si la pastrarea proportiilor. Acum desenati contururile obiectului. Apoi cu un creion moale (B sau 2B) înnegriti partile mai stralucitoare ale obiectului – la un roi globular partea cu densitate stelara mai mare, la o galaxie nucleul acesteia. Acum puteti adauga detaliile fine: stelele dintr-un roi deschis sau globular, bratele spirale ale unei galaxii. Este bine sa folositi mai multe oculare pentru a vedea obiectul în mai multe ipostaze. Folosind privirea indirecta puteti vedea mai multe detalii fine. Daca gresiti nu încercati sa stergeti ci luati o noua foaie de hartie si reluati desenul. Fiti inventivi: daca undeva se afla niste stele dispuse în linie dreapta desenati o linie si puneti stelele pe acea linie. Va va ajuta foarte mult la desenul final. Daca la o galaxie partea centrala este mai stralucitoare atunci încercuiti acea portiune si scrieti langa ea – de doua ori mai stralucitor. Notati si în cuvinte ceea ce vedeti, va va ajuta mult.
Desenul final
A doua zi este timpul sa faceti desenul final. Este mai usor acum pentru ca avem lumina mai multa si caldura. Cand desenati fundalul stelar aveti mare grija la diferenta de stralucire dintre stele – nimanui nu-i place un desen cu o suta de stele de aceeas i marime. Pentru a simula aspectul granular al roiurilor globulare sau al unei nebuloase dati cu degetul peste partile respective. O parte dintre creion se va sterge – dar efectul este uimitor. O fotografie sau o imagine CCD arata un obiect în mai multe ipostaze dar numai un desen arata obiectele asa cum se vad prin telescop.
© 2002, Adrian Bruno Sonka