Membri

Vă invităm să-i cunoaşteţi pe membrii clubului nostru,  parcurgând această listă actualizată la începutul lui 2014.
Lista membrilor este  în ordinea înscrierii în astroclub (vechimii).

Atenție: link-ul de pe numele unor membri duce către site-ul lor personal.

 

prof. Erika Lucia Suhay

Erika Suhay

D-na profesoară Suhay este una din personalităţile cele mai importante în educaţia în astronomie din România. Unul din oamenii care a reintrodus astronomia în şcoli după 1990, dna Suhay este preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţia în Astronomie – AREA şi coautor al manualului de Astronomie de clasa a XII-a. Membră  “dintotdeauna” a Astroclubului, D-na Suhay a deţinut funcţia de preşedinte din martie 2000 până  în martie 2002.

Constantin Oprişeanu

Opriseanu

Dl. Oprişeanu este, împreună cu Dl. Vidican, unul dintre veteranii încă activi ai Astroclubului.  Preocupările dânsului includ astrofotografia, clasică sau cu webcamera, construcţiile de telescoape şi de optica pentru telescoape, observaţii vizuale, toate laturile astronomiei practice.
Dânsul deţine un telescop Newton de 150mm pe montura ecuatorială motorizată. În ultimul an, Dl. Oprişeanu s-a lansat serios în astrofotografia cu webcamera, folosind în acest scop venerabila lunetă Zeiss de 150mm – Bertha, luneta aflată în cupola Observatorului Astronomic Urseanu.

Dan Vidican

Dan Vidican

Împătimit al observaţiilor vizuale la planete și Soare. Unul din puţinii experţi în domeniu din România, ce trimite constant observaţii la AAVSO. Este pasionat de construcţia instrumentelor astronomice şi a colaborat la editarea revistei Vega

Dănuț Ionescu (Noua Zeelandă)

danut ionescu

Preocupat de astronomie încă de la 9 ani, Dănuţ este membru al Astoclubului din 1982. Contribuţia adusă clubului i-a adus calitatea de membru de onoare. În 1990 a fost co-fondator al Astroclubului Bucureşti. Între 1990-1993 a reînfiinţat şi coordonat revista de astronomie – ORION.

Realizator al emisiunii săptămânale de astronomie “Contact Astronomic” de la Radio Contact – Bucureşti şi al emisiunilor de astronomie “ASTRO 1” la Antena 1. Co-fondator al Societăţii Astronomice Române de Meteori.

A realizat observaţii astronomice în Pakistan, India şi Sri Lanka. Face prima măsuratoare a “Efectului Allais” pentru Noua Zeelandă cu ocazia Eclipsei de Soare din 28/29 martie 2006. La 7/8 septembrie la Eclipsa de Lună efectueaza o a doua măsuratoare a “Efectului Allais” tot din Noua Zeelandă, cu care ocazie stabileşte împreună cu Prof. Dimitrie Olenici şi cea mai mare distanţă dintre 2 măsurători simultane ale “Electului Allais”:  Suceava – Wellington.

În anul 2002 emigrează în Noua Zeelandă. În prezent activează voluntar în cadrul Observatorului StarDome din Auckland şi Auckland Astronomical Society. De asemenea, este membru al Royal Astronomical Society of New Zealand, Pheonix Astronomical Society (Wairarapa – Noua Zeelandă) din 2005 şi al Astroclubului Călin Popovici – Galaţi din 2006.

  Ovidiu Văduvescu (Insulele Canare)

Ovidiu Vaduvescu

Ovidiu este membru al Astroclubului din 1991, dar pasionat de astronomie e dintotdeauna, mai exact de astronomie extragalactică, galaxii pitice, Sistem Solar, asteroizi, eclipse, ocultaţii, meteori, observaţii CCD şi infrarosu apropiat, astronomie software, educaţie şi popularizare.
Activitatea lui Ovidiu în domeniul astronomiei e mai mult decât impresionantă: după ce a fost şase ani cercetator la Institutul Astronomic din Bucureşti, a emigrat în Canada, unde s-a stabilit între 1997-2005. Absolvent a două doctorate în astronomie, unul la Universitatea din Cluj, iar celălalt la Universitatea York din Toronto, Ovidiu a fost in 2006 cercetator postdoc în Africa de Sud. 

Între 2007 si 2009 postdoc ESO/Chile si profesor in Chile, iar din ianuarie 2009 este astronom al Isaac Newton Group (ING) un observator apartinand de Anglia, Olanda si Spania din La Palma, insulele Canare (Spania), la observatorul Roque de Los Muchachos (ORM).

Ovidiu îi ajută cu cea mai mare plăcere pe astronomii români care îşi doresc o carieră în acest domeniu, în afara ţării.
Deşi singurul său instrument este un binoclu,  Ovidiu a avut şansa să facă observaţii la unele dintre cele mai mari observatoare din lume:  cele din Canada, Mexic, Hawai, Franta , Chile şi Canare.

Zoltan Deak

Zoli Deak

Omul care ştie de toate, de la mecanică, la optică, la electronică, la astronomie, la astrofotografie; veteran al Astroclubului şi poate cea mai serioasă persoană dintre noi toţi. Zoli este un pionier al astrofotografiei deep sky din România.  Domenii de interes: astrofotografie la Soare, Lună şi planete, deep sky şi meteori; construcţia de instrumente astronomice (sau ATM) este un alt domeniu luat în serios de Zoli; Observaţii vizuale la deep sky şi la Soare; astronomie video.

Instrumente: MCT D=90mm F=1250mm pe montură iOptron; SCT D=125 F=1250 pe montură ecuatorială construită de el.
Proiecte: o fotografie cu analemma, diverse construcţii/îmbunătăţiri de instrumente/monturi.
 

Radu Gherase

 

Radu Gherase

Radu a devenit membru al Astroclubului din anul 1999, imediat ce a terminat cursul de astronomie ţinut la Observator de Dr. Harald Alexandrescu,  Zoltan Deak şi dna profesoară Erika Suhay. Iniţial a “lucrat” cu un telescop Newton de fabricaţie proprie D/F = 160/1350 mm, pe montură Dobson. Până anul trecut a facut  observaţii cu un telescop comercial, produs sub marca Celestron NGT-8 D/F = 203/1000 mm, pe montură ecuatorială germană cu funcţie Go-To CG5. În perioada de aproape 15 ani de când este membru al clubului, a abordat diverse domenii de observaţie/studiu, din care enumerăm: vizual deep-sky, astrofotografie (planete şi deep-sky), meteori, ocultaţii “razante” sau “graze”-uri, stele variabile (vizual si CCD).

Proiectele la care Radu a participat sunt: Clubul Messier, observaţii la stele duble (astrometrie), fotometrie la stele variabile cu camera web modificată, astrofotografie (în special deep-sky) cu o camera dSLR (şi mai nou cu o camera CCD dedicată), supernova patrol şi fotografie în dublă staţie la meteori.

În prezent, Radu lucrează la construcţia propriului observator, dotat cu un telescop RC de 8″ operabil remote şi este implicat într-un proiect de observaţii spectroscopice la obiecte precum stele variabile, quasari, nove, supernove.

 

 

Mihai Dascălu

Mihai Dascalu

Pasionat de astronomie încă din copilărie, prima carte citită fiind „Ce ne spune Telescopul“ la o vârstă fragedă. Pasiunea a continuat şi după mulţi ani, la vârsta adolescenţei și-a construit prima lunetă cu care a văzut mai îndeaproape planetele sistemului solar, munţii şi craterele de pe Lună, multe roiuri stelare şi stele duble. Apropierea de astronomie a continuat şi, pe când avea 20 de ani a urmat cursul de astronomie al domnlui Harald Alexandrescu, aprofundând acest domeniu.
În 1999 a condus observarea eclipsei totale de Soare (11 august) de pe terasa Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Acel moment a marcat colaborarea lui cu Observatorul devenind angajat al acestuia și membru în astroclub. În aceşti ani a popularizat astronomia prin cursuri, sesiuni de observaţii aproape zilnice de pe terasa Observatorului, a participat la toate evenimentele astronomice destinate publicului bucureştean și nu numai.

După 15 ani de îndrumat publicul vizitator, grupurile organizate de copii, elevi sau studenţi, Mihai încă are aceași pasiune arzătoare pentru astronomie.

Ivaylo Dinev (Bulgaria)

Ivo

Ivo este bulgar de când se ştie şi pasionat de astronomie de la 13 ani, când a început să observe cerul cu un binoclu 6×30. După un an avea deja o lunetă 20×50 cu care a văzut sateliţii lui Jupiter, inelul lui Saturn şi majoritatea obiectelor Messier. Astroclubului i s-a alăturat în 2001 când a venit în Bucureşti la studii. “Până la urmă cerul e mai frumos cand îl poţi împărtăşi şi cu alţii!”, spune Ivo.

În prezent, Ivo este deţinătorul unui telescop de 250 mm Schmidt-Newtonian (Meade LXD55). Domeniile care îl pasionează pe Ivo sunt observaţiile şi astrofotografia, în ultimul timp realizând astrofotografii cu camera web. Pe parcursul anului 2005 Ivo a realizat o analemma de pe terasa Observatorului Astronomic, pe care o puteţi admira în cadrul expoziţiei de fotografie de la Observator.

 Mircea Răduțiu

Mircea Radutiu

Mircea este interesat de astronomia pe calculator. Un om foarte ocupat, Mircea tot îşi mai gaseşte timp din când în când pentru o ieşire la observaţii (cunoscute şi ca “<<ieşeala>> de luna nouă”), ca cea din 16/17 noiembrie 2001, când cerul a părut să se deschidă şi să plouă cu meteori. A participat la taberele Lyra, AstRoMania şi la expediţii de graze, nerefuzând nici o invitaţie la stele ce se încadrează în programul său. În plus, trece pe la Observator în fiecare zi, dupa ce termină serviciul. De asemenea, Mircea face progrese în fotografia astronomică, cu rezultate mai mult decât bune!

Ruxandra Popa

Ruxandra Popa

Pasionată de astronomie încă de copil, când tatăl ei ii arăta constelaţiile pe cer, Ruxandra a intrat în Astroclub în 2001, după ce a urmat cursul de astronomie.

Din 2002 până în 2010 a deţinut conducerea clubului, ocupându-se de elaborarea Statutului clubului şi făcând demersurile necesare pentru ca Astroclubul să devină ONG în toată regula.

În domeniul astronomiei, a participat la numeroase evenimente, ca: observarea tranzitul planetei Mercur, eclipse de Soare şi de lună, tranzitul planetei Venus şi Ziua Astronomiei. În 2004 a participat la Întâlnirea Europeană a Astronomilor Amatori de la Brandys nad Lebem, Cehia, organizată cu ocazia tranzitului lui Venus. Prin eforturile Astroclubului, ajutat de celelalte astrocluburi din ţară, România a primit distincţii şi laude pentru rezultatele obţinute de la o Europă întreagă.

Deşi nu deţine încă un instrument propriu, Ruxandrei îi place să observe galaxiile, nebuloasele şi roiurile stelare. În plus, studiază tot ce prinde despre cosmologie, susţinând totodată partea despre naşterea universului din cadrul Cursului de Astronomie organizat în fiecare an, între lunile noiembrie – mai la Observatorul Astronomic “Amiral Vaslie Urseanu”, alături de Adrian Șonka şi colegii noștri lectori. Și tot Ruxandra este iniţiatoarea şi gazda taberei de astronomie Lyra, ce s-a organizat în fiecare an, până în 2008, primindu-ne călduros în casa ei de la ţară, unde am petrecut unele dintre cele mai spectaculoase nopţi de observaţii.

 

Aida Iordache

Aida ni s-a alăturat în 2003. Pasionată de astronomie de la 9 ani, când era atrasă de stele, acum e interesată de planete, deep-sky si plănuieste să se apuce şi de astrofotografie.  Aida a primit cadou un telescop cu care observă de cate ori îi permite timpul: Luna, planeta Marte şi stelele. Dacă noaptea e dedicată cerului, ziua e dedicată celor două societăţi pe care le deţine: una de IT şi cealalta de HR. Recent, Aida şi-a luat şi doctoratul în astrofizică.

Haritina Mogoşanu (Noua Zeelandă)

Haritina Mogosanu

Deşi momentan este membră prin corespondenţă a Astroclubului, fiind stabilită “la Antipozi” de ceva timp,  Hari este o membră extraordinar de activă. Posesoare a unui binoclu Celestron 10×50, botezat “Li” (căci “drumul de 100 de li incepe cu primul li”), Hari îşi găseste încetul cu încetul calea printre stele.  Hari este de asemena autoarea “help”-ului în limba română pentru softul de tip planetariu Hallo Northen Sky . Povestitoare cu haz si har, Hari a fost şi ‘scribul’ neoficial al clubului, povestind peripeţiile astronomice şi nu numai, ale membrilor Astroclubului. Ea a participat şi la misiunea RoMars, din 2011, în calitate de specialist în astro-biologie.
Hari este acum în Noua Zeelandă, de unde ne-a scris un articol captivant pentru numărul 89 al revistei Vega.

Florentina Tîlvîc

Florentina

Pasionată de astronomie încă din copilărie, Florentina a devenit membră a Astroclubului în ianuarie 2005. În perioada octombrie 2004 – aprilie 2005 a urmat cursul de Astronomie predat la Observator de către Dr. Harald Alexandrescu.

Este posesoarea unui telescop newtonian pe montura Dobson, D=150mm F/D = 8 construit de colegul nostru, Cătălin Păduraru, și a unui binoclu 20×50 cu care, atunci când îi permite timpul, îi place să facă observații vizuale deep-sky, planete și Luna.

Pe viitor și-a propus înscrierea în Clubul Messier și achiziționarea unei camere web pe care să o folosească în astrofotografie.

Oana Sandu

oana sandu

Oana este membră a Astroclubului din 2005. Absolventă a cursurilor Facultății de Relații Publice, ea a fost mereu interesată de observarea cerului. Prima vizită la observator a fost la eclipsa parțială de Luna din noiembrie 2004, pentru ca în 2005 să revină ca membru al unei echipe ce și-a propus să sprijine renovarea clădirii observatorului. Așa a ajuns să-i cunoască pe membrii Astroclubului și să descopere astronomia care a devenit acum o adevarată pasiune.

Oana e interesată de popularizare, observații deep-sky și desen astronomic, fiind înscrisă în Clubul Messier. De asemenea, participă cu plăcere la ieșirile astroclubiștilor, până acum fiind în tabăra Lyra și la expediția graze din septembrie 2006. Timp de aproape patru ani, Oana a fost PR-ul clubului, după care cariera sa a cunoscut noi orizonturi (ESO).
Pe viitor, planuiește să-și construiască un telescop cu ajutorul celorlalți membri.

Mihai Rusie

Mihai Rusie

Deși oficial este membru al clubului începând din 2006, Mihai a tot dat târcoale Observatorului încă de prin 2002-2003 (marea opoziție a lui Marte din august fiind un spectacol de neuitat prin luneta Bertha), după ce în 1999, la eclipsa solară din 11 august s-a “infectat” cu “virusul astronomiei”, aflat deja în stare mai mult sau mai puțin latentă încă din a doua jumatate a anilor ’90.

Preocupările lui Mihai în materie de astronomie de amatori cuprind domeniile: observațiile vizuale, fotografia astronomică (DSO, planete, Luna, Soare), confecționarea  instrumentelor, popularizarea astronomiei.
Printre cele câteva instrumente pe care le deține și folosește, se află și un C8 pe montura EQ5, cu care iese la observații ori de câte ori are ocazia, alături de colegii din club. Cele mai recente înclinații sunt cele spre proiectarea asistată a instrumentelor, spectroscopia , ATM.

 

Florin Micu

 

Marian Naiman
(președintele asociației)

Marian Naiman

Specialistul nostru în chimie organică şi analiză spectrală, dl Naiman este unul din membri clubului implicaţi în cele mai diverse activităţi, de la susţinere de prezentări (orator deosebit şi spirit pedagodic), până la activităţi legate de proiecte complexe de observaţii astronomice.  Domenii de interes: Observaţii planetare, evenimente astronomice, istoria cuceririi spaţiului cosmic, misiuni spaţiale actuale, cosmologie, fizica relativistă şi implicaţiile ei in cosmologie.

Instrumente: telescop 114 mm cu focala de 900 mm pe montura Dobson (construit de Cătălin Păduraru), binocluri, microscop.

Marian este de profesie chimist şi are ca alte pasiuni: microcosmosul, chimia analitică instrumentală, tenisul de masă. Recent s-a implicat în mai multe proiecte de observaţii spectroscopice, alături de Radu Gherase, Marcel Popescu și Adrian Șonka.

Din martie 2014 ocupă funcția de președinte al clubului.

 

Valentin Drăguț

valentin

Este membru al Astroclubului încă din 2003, pasionat de astronomie de când era mic, când documentarele despre Univers și discuțiile cu părinții despre spațiu și imensitatea lui l-au fascinat. A intrat în contact cu Astroclubul cu ocazia zilei porților deschise, unde a avut ocazia să intre în contact cu oameni la fel de pasionați ca el, cu care a învățat lucruri noi și a cultivat pasiunea pentru astronomie.

Este interesat de cosmologie și obiecte exotice. Momentan posedă o luneta 70/700 Alcor achiziționată cu ajutorul colegilor din cadrul clubului. Visul cel mai mare al lui ar fi să aibă ocazia să zbore în spațiu; cine știe, poate peste câțiva ani, cu ajutorul dezvoltării științei și tehnologiei la nivel mondial , va avea ocazia (îndrăzneț vis). În viața de zi cu zi se ocupă cu difracția de raze X în cadrul unui institut de cercetare.

Mihai Vlăduț

IMG_4130
Încă de mic copil a fost atras de cerul înstelat pe care îl privea în fiecare vară de la țară întrecându-se cu ceilalți copii “la numarăt de stele căzătoare”
.

Pasiunea pentru astronomie a început la vârsta de 10 ani când a primit un ghid al constelațiilor și o hartă a cerului cu care a reușit să le învețe,  apoi a început să urmărească filme documentare și  să cumpere reviste și cărți, formându-și treptat o bibliotecă personală.
În 2009 devine membru AB , în vara aceluiaș an, îndrumat de Adrian Șonka,  începe să observe stele variabile, activitate continuată și în prezent.

A participat la campanii de popularizare a astronomiei , atat “pe teren” cât și la observator , de fiecare dată făcându-i mare plăcere să dezvăluie tuturor câte ceva din frumusețea și tainele universului. Principalele domenii de interes în astronomie: observații vizuale, stele variabile, meteori, astrofotografie, popularizare, cosmologie.
În prezent ocupă  funcția de bibliotecar.

Călin Stănescu

 

Dana Borcea

 

dsfsdf

Membră a Astroclubului București din 2012, Dana este absolventă a cursului de astronomie susținut la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” în perioada 2012-2013.

Este interesată de observații și astrofotografie la nebuloase, galaxii, planete, roiuri și alte obiecte deep-sky.

A participat la campanii de popularizare a astronomiei anual la „Ziua Astronomiei” sau de câte ori are prilejul.

Folosește un telescop 600mm pe o montură EQ5 cu care participă la ieșiri nocturne alături de colegii de la AB și în taberele de astronomie din România.

Mălin Stănescu

most-profile
Olimpic internațional la fizică, medaliat cu argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada (din Republica Sakha), pasionat atât de fizică și astrofizică cât și de informatică.

Pasionat de științe exacte încă din copilarie, a început să învețe fizică și matematică încă din clasele primare. Pe parcurs, prin întâmplări fericite, a descoperit informatica și astronomia.

În gimnaziu a participat la tabăra de astronomie a lui Petru Crăciun, unde orizonturile cunoașterii lui în astronomie s-au lărgit considerabil.
În clasele 9-10 a urmat cursuri de astronomie cu Denis Turcu, fost olimpic internațional la fizică și astronomie, actual student la Harvard.

A intrat în contact cu Astroclubul în toamna anului 2013, pentru ca la sfârșitul anului 2013 – începutul anului 2014 să devin membru.
Consideră astronomia o știință necesară înțelegerii mediului în care trăim, deoarece aceasta împinge limitele umane ale cunoașterii și ale capacității de întelegere la limită.

Ovidiu Petrese

Foto.O.P
Cuvântul care îl definește cel mai bine este „curiozitatea” și, încurajat fiind de legile fizicii și de aplicabilitatea lor, a descoperit, cu timpul, că este pasionat de depășirea limitelor, de fenomenele încă neexplicate și de cele încă nedescoperite. Totul a pornit de la 12 ani, când a construit primul radioreceptor, mai târziu a construit prima pagina web, primul program software și prima racheta la scară mica. Deși activeză în domeniul tehnologiei informației, este înclinat spre experimente și inovație în aproape toate celelalte domenii, însă cele mai apropiate îi sunt radioelectronica, astronomia și mecanica.

 Ca să cităm un membru al astroclubului (drag lui), este ‘virusat’ de radioastronomie, iar acum plănuiește construcția unui radiotelescop, în cadrul astroclubului – din care este mândru că face parte.

 

 

 

DSC06383

Chiar dacă este unul dintre cei mai tineri și noi membri ai Astroclubului, Betty ne-a însuflețit cu entuziasmul ei încă din primele seri. A început cursul de astronomie cu sfârșitul, dar l-a continuat și a ajuns în scurt timp să poată susține seri de observații cu publicul, găsind cu o dexteritate uimitoare obiectele interesante, semn că astronomia i se potrivește perfect.

Deține o lunetă de 150 mm diametru pe care o folosește la observații astronomice din afara orașului. În prezent (mai 2014) este angajată a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, și a fost secretarul general al AB-ului din 2014-2015.

Vladimir Ștefănescu
(vice-președintele asociației)

vladimir

Membru al Astroclubului din septembrie 2013 și absolvent al cursului de astronomie susținut la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, ediția 2012-2013, Vladimir a devenit pasionat de astronomie încă din copilărie, când savura cu interes orice documentar despre spațiu pe care îl prindea la televizor.

Este interesat de popularizarea astronomiei către publicul larg, dorind să împărtășească cât mai multor persoane informații care ne fac să înțelegem mai bine locul nostru în univers și legătura dintre noi și acesta. Încearcă să fie cât mai la curent cu ultimele descoperiri în domeniu, fiind interesat în mod deosebit atât de cosmologie cât și de descoperirea și studiul exoplanetelor.

De asemenea, Vladimir este un pasionat susținător al colonizării spațiului de către oameni, al misiunilor spațiale de cercetare și explorare, al dezvoltării de tehnologii care să permită omenirii să pornească cu adevarăt în marea aventură a explorării spațiului cosmic și, de ce nu, să comunice cu alte posibile civilizații.

Andrei Nica

DSC_0128

Florin Țurcanu

IMG_1730
Florin Țurcanu (n. 1967) este profesor la Universitatea din București. Fascinat, în adolescență (ca mulți alții din generația sa), de peisajul sideral înfățișat în serialul Cosmos al lui Carl Sagan și de lectura singurei cărți a lui Sagan traduse în română înainte de 1990 – Broca’s Brain –  a devenit membru al Astroclubului în vara lui 2013. După ce a utilizat, inițial, o lunetă Celestron de 102 mm (f.6,5) folosește, în prezent, un telescop catadioptric Meade ACF de 6″ pe care-l îndreaptă, cu precădere, spre roiurile stelare și stelele duble.

 

Alexandru Vîrtej

 AV

Fașcinația față de spațiul cosmic a apărut încă din copilărie, însă primul contact cu observațiile astronomice l-a avut în anul 2009 când a primit cadou o lunetă. Alex a urmat cursul de astronomie în perioada 2012-2013, iar din noiembrie 2013 este membru al Astroclubului București. În momentul actual deține o lunetă 70/500 mm, un binoclu 15×70, precum și un aparat foto DSLR. În materie de astronomie de amatori realizează în principal observații vizuale la Soare, Lună, planete, deep-sky. Este pasionat în principal de cosmologie, descoperirea și studierea exoplanetelor, astrobiologie si SETI. Ca planuri de viitor, Alex urmărește să aprofundeze cunoștințele în domeniile care îl pasionează, precum și să păşească pe tărâmul 
astrofotografiei.

Andreea Mateescu

andreeaM
De formație umanistă, a descoperit interesul pentru cosmos în literatură SF și seriile TV “Star Trek”. Acest interes s-a materializat în participarea la cursul de astronomie organizat de Observatorul “Amiral Vasile Urseanu” și în dobandirea calității de membru al “Astroclubului București” în noiembrie 2013.

Deține un binoclu Bresser 10×50, cu ajutorul căruia a cercetat cerul în perioada de inițiere în astronomie. Principalele domenii în care ar dori să-și extindă cunoștințele în viitorul apropriat sunt: sisteme stelare binare, asteroizi și misiuni de explorare a spațiului cosmic.

 

Remus Andrei Păun

Remus Paun

Este membru al Astroclubului București din 2014, fiind pasionat de astronomie încă de la o vârstă fragedă. Primul contact cu acest domeniu l-a avut prin intermediul emisiunilor și cărților de popularizare a știintei. Este interesat de cosmologie, observații deep-sky și exoplanete.
Deține un Celestron Travel Scope 70 pe care îl utilizează pentru observații la Lună și la planetele joviene din Sistemul Solar.

Dragoș Horodnic

Dragos H

De la o vârstă fragedă, Dragoș a încercat să găsească un echilibru între partea lui analitică și cea umană, manifestând un interes pentru o multitudine de domenii. În prezent este student la Universitatea București, Facultatea de Matematică-Informatică și în mare parte își petrece timpul programând. În timpul liber se dedică pasiunilor lui precum astronomia, muzica, robotica etc. Cântă la chitara bas în Apa Sîmbetii,o trupă de metal extrem românească și este fascinat în special de spectroscopie și astrofotografie. De asemenea, unul din visele lui este să trăiască într-o lume în care oamenii vor acorda mai multa importanță științei și mai puțină importanța lucrurilor dezumanizante precum războiul sau orice alte activități vicioase ce împiedică specia umană să evolueze armonios. Speră să poată contribui în orice măsură la procesul de colonizare al spațiului.

Mihai Alexandru Dincă

 photo.php

Pornind de la romanele lui Isaac Asimov și Arthur C. Clarke, Mihai Dincă şi-a început “călătoriile” spaţiale la o vârsta fragedă, visând, ca orice copil pasionat de domeniul SF, să le calce pe urme lui Neil Armstrong sau Buzz Aldrin. Ceva mai târziu, însă, ajuns la liceu, Mihai a luat calea muzicii extreme a metalului din underground-ul românesc, doar pentru a-şi redescoperi, odată cu admiterea la facultate, pasiunea pentru spaţiu. Astfel, în toamna lui 2013, s-a înscris la cursurile de astronomie ale Astroclubului Bucureşti, iar în aprilie 2014 a devenit membru .

În prezent, Mihai activează în două trupe de metal extrem, Apa Sîmbetii şi Negative Core Project; iar printre repetiţii şi concerte îşi ocupă timpul cu observaţii astronomice făcute chiar de pe acoperişul blocului în care locuieşte în Bucureşti. Își mai petrece timpul scriind literaură SF.

Curând, va termina cursurile de inginer de sunet la SAE (School of Audio-Enginering) şi se pregăteşte pentru admiterea la Facultatea de Inginerie Aerospaţială.
Instrumente: Newtonian 114/900 și Phillips Toucam Pro 740K

 Daria Deftu

DSCN
A participat la cursul de astronomie organizat de Observatorul “Amiral Vasile Urseanu” în perioada 2013-2014; la început de drum în ceea ce privește astronomia, înca se familiarizează cu mișcarea planetelor, mișcarea și fazele Lunii și constelațiile; are  un binoclu 10×50 pentru observații la obiecte deep-sky sau Luna.

Florina Guță

DSCN0006

Florina este membru al Astroclubului din iulie 2014 , este de formație psiholog însă pasiunea pentru astronomie a urmat-o încă din copilărie .Este interesată de observații deep-sky , exoplanete dar și cosmologie și își doresște să aprofundeze cunoștințele în aceste domenii. A urmat cursul de astronomie susținut la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” în perioada 2013-2014.
Deține un binoclu Bresser 10×50 cu care se va iniția în descoperirea misterelor Universului. Este pasionata de literatura S.F. dar și documentare despre spațiul cosmic .

 

Cîmpan Ionuț
DSC_85296fin(1)
Pasiunea pentru astronomie și științele naturii a apărut relativ devreme, la vârsta de 10 ani. 

Și-a cumpărat prima carte (una ușoara cu multe fotografii) despre Sistemul Solar în clasa a-VI-a și a citit-o cu interes, chiar dacă dificultatea unor concepte  expuse acolo l-au îndepărtat de la înțelegerea ei completă.
La vârsta de 13 ani avut primele ieșiri la “observații”, fascinat fiind de cometa Hale-Bopp, vizibilă cu ochiul liber la vremea respectivă.
Momentan privește cerul cu un binoclu 10×50, în puținul timp liber pe care îl are.
Pe viitor ar vrea să studieze mai mult în domeniul astrofizicii.

Alexandru Nicolae
alexandru

Drăgan Gheorghe

dragan gheorghe
De mic copil l-a fașcinat bolta cerească cu luminițele ei și îi întreba pe bunici ce reprezintă punctele de pe cer.
Curiozitatea i-a crescut când a început sa citească în diverse cărți și reviste de specialitate, că din Antichitate oamenii au studiat cerul și au denumit stelele.

Îi place foarte mult să meargă la observații și să de documenteze legat de astronomie. Dorește să-și aprofundeze cunoștiințele în domeniul cosmologiei și descoperirea exoplanetelor. Îl mai pasionează documentarele despre spațiul cosmic.

Deține un binoclu 10×50 cu ajutorul căruia descoperă misterele Universului.

Dan Zăvoianu

DSC_0676 (2)Dan este membru al clubului din ianuarie 2015. Deocamdată își declară un nivel de amator-începător cu intenții clare de a avansa. Este pasionat de astronomie și astrofizică. Dan a studiat matematică și programare dar a lucrat în diverse domenii legate de aria financiară.

Atracția astrelor a existat întotdeauna și alături de o înclinație spre concepte abstracte. Tinde să evalueze lucrurile dintr-un unghi larg. Interesele sale mai includ: astrofotografia (începător), detecția de metale (amator), muntele, antichitățile, investițiile în tehnologie.

Dorește să aprofundeze astrofizica și să participe la cât mai multe proiecte practice pe astronomie / fizică din perspectiva de amator, în măsura timpului sau disponibilității. De asemenea, dorește să participe la promovarea către public a conceptelor astronomice și a abordării logico-matematice.

___________________________________________________________________________

MEMBRI DE ONOARE

 

Vladimir Boico

Boico

1909-2001

Deși plecat dintre noi, Dl. Boico va rămăne pentru totdeauna membru al Astroclubului. Președintele Astroclubului din 1990 până în 1998,
președinte de onoare din 1998 până în 2001, dl. Boico a fost omul care a reușit să țină Astroclubul pe linia de plutire în anii
postrevoluționari. Datorită generozității Dl. Boico, Astroclubul și-a
înzecit inventarul de cărti al bibliotecii și are acum nu unul, ci mai
mult de 4 instrumente astronomice, din care un telescop de 200mm și
unul de 150mm. Datorită Dl. Boico, Astroclubul a continuat să aibă o
publicație astronomică chiar dacă ea a însemant câteodată doar o bucată de hârtie copiată la xerox. Dl. Boico a fost și este un exemplu de generozitate și dedicație pentru astronomie. Într-un tribut vieții și
activității D-nlui Boico, Astroclubul a început să publice o serie de
articole sub numele de “Amintiri despre Dl. Boico”, primul articol
aparand în nr. 17 din “Vega”

 

Jean Drăgescu

Dragescu
născut 1920

Stabilit în Franța din 1941, Dl. Drăgescu este cel mai vestit astronom
amator român din toate timpurile. Dânsul se ocupă de fotografie de
înaltă rezoluție, lunară, planetară și solară. De asemenea, Dl.
Drăgescu face și fotografie la deep sky. Dl. Drăgescu este donatorul
majoritătii revistelor de astronomie aflate în biblioteca Astroclubului ca și a multor piese de echipament astronomic pentru diverși membri ai clubului. Asteroidul 12498 poartă numele de Drăgescu, numit în cinstea acestui excepțional astronom.
Începând cu luna martie a anului 2001, Dl. Jean Drăgescu este
Președinte de Onoare al Astroclubului.

                                                                                                                                                              

Dacă vreți să deveniți membru al Astroclubului, tot ce aveți de făcut e să veniți la Observator, să stăm de vorbă, să ne cunoaștem unii pe alții, iar dacă vă surâde ideea de a continua colaborarea, completați o cerere de înscriere și vom fi mai mult decât bucuroși să vă avem alături de noi, să ieșim împreună la stele și să fim o echipă.

5 thoughts on “Membri”

 1. Pe saitul dvs am citit doar pareri scrise cu bun simt. Va felicit pentru felul in care expuneti opinia in randurile de mai sus.

 2. Buna ziua ,
  Doresc sa ma inscriu in clubul condus de dumneavoastra.
  Ce ar trebui sa fac ?

  Va multumesc in avans pentru raspuns ,

  Cu respect ,
  Nicu Manescu

 3. Buna ziua. Va asteptam la sedintele Astroclubului care se tin in fiecare miercuri de la 19:30 la Institutul Astronomic al Academiei Romane. Pentru inscrierea in club trebuie sa completati o cerere pe care o veti primi cand veniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: