1900 de observații la stele variabile trimise către AAVSO de colegul nostru Ivo Dinev

Heart Nebula IC 1805 de Cristian Suciu
septembrie 25, 2021
Galaxia Messier 33 de Daniel Berteșteanu
septembrie 30, 2021

1900 de observații la stele variabile trimise către AAVSO de colegul nostru Ivo Dinev

Stelele variabile sunt stele care își modifică strălucirea fie cauze interne cum ar fi pulsațiile și erupțiile fie din cauze externe cum sunt prezența unor stele companion sau discuri de gaz care să le eclipseze. Din monitorizarea activității stelelor variabile putem determina vârsta și masa lor, luminozitatea și distanța la care se află ele sau galaxiile din care fac parte.

Stelele variabile de tip W Ursae Majoris sunt sisteme stelare binare care se eclipsează reciproc și în care componentele sunt atât de apropiate una de alta încât suprafețele lor se ating și fac transfer de masă și energie. Perioadele de rotație ale acestor stele sunt relativ mici fiind cuprinse între 4 și 24 de ore generând curbe de lumină în formă de dom în care cele două minime corespunzătoare eclipselor sunt mai mult sau mai puțin egale.

În data de 9 septembrie 2021 împreună cu colegii din Astroclubul București am efectuat observații în constelația Cassiopeia unde am identificat 5 stele variabile cu eclipsă care nu aveau observații raportate în baza de date VSX.

Sesiunea a durat aproximativ 8 ore timp cu care am prins întreg ciclul de variație al stelelor V1268 Cas și 1272 Cas după cum se poate vedea în graficele următoare:

În același câmp se află și alte variabile cu eclipsă la care am observat o parte din ciclul lor.

În urma analizei fotometrice a acestei sesiuni am trimis către baza de date AAVSO aproximativ 1900 de observații.

Instrument: Newton 130 mm, f/5, QHY 163M, UV-IR cut filter, Traian- Jud Ialomița.

Autori: Ivo Dinev și Daniel Berteșteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *