Ziua / Noaptea Cercetatorilor (28 sept 2018) la Institutul Astronomic al Academiei Romane By Daniel Bertesteanu

Vizita tematica la Institutul Astronomic al Academiei Romane (5 Oct 2018) de Daniel Bertesteanu si Marian Naiman
8 octombrie 2018
Nova Del 2013
11 octombrie 2018

Ziua / Noaptea Cercetatorilor (28 sept 2018) la Institutul Astronomic al Academiei Romane By Daniel Bertesteanu

Vineri 28 septembrie 2018 elevii clasei a IX de la liceul teoretic „Scoala Mea” a au vizitat Institutul Astronomic al Academiei Romane pentru a participa la o sesiune deschisa  cu ocazia noptii cercetatorilor europeni.

Participarea la un asemenea eveniment a avut loc cu sprijinul Domnului Marian Naiman din partea Astroclubului Bucuresti si a Domnului Sorin Marin, profesor documentarist in cadrul Institutului Astronomic , caruia ii multumim pentru invitatia de a participa cu elevi nostri la ateliere de gen in centrul cercetarii stiintifice astronomice romanesti.

Cu aceasta ocazie elevii au primit informatii de specialitate despre structura si activitatea soarelui si au observat printr-o luneta Lunt dedicata, potuberantele de plasma existente la marginea discului solar.
In partea a II a elevii au observat la microscop diferite tipuri de fragmente de meteoriti prilej cu care au vazut condrule caracteristice. Aceste formatiuni microscopice au luat nastere prin topirea particulelor de praf cosmic din nebuloasa protoplanetara, au capatat forma sferica iar apoi au trecut printr-un proces de acretionare in asteroizi si ulterior in planete. Condrulele sunt astfel unele din cele mai vechi formatiuni iar studierea lor este importanta deoarece ofera indicii despre conditiile existente in urma cu ~4 mld ani la inceputul formarii sistemului nostru solar.

In incheiere elevii au participat la un atelier experimental-demonstrativ de spectroscopie in care au fost familiarizati cu tipurile de spectre si tehnicile de analiza spectrala instrumentala. In timpul atelierului elevii au observat relatia dintre culoare, temperatura si lungimea de unda a unor surse luminoase, spectrele continue generate de diferite obiecte incandescente, liniile de emisie caracteristice neonului si argonului si au asistat la identificarea prezentei hidrogenului si a heliului in spectrele stelelor Vega si P Cygni.
Mai jos gasiti cateva fotografii din timpul atelierelor desfasurate. Pentru ca educatia nonformala conteaza si ne priveste pe toti!
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *