Nebuloasa Crescent fotografiata de catre Andrei Nica

Film realizat de Zoli Deak in tabara de Perseide organizata de Astroclubul Bucuresti
11 noiembrie 2018
Astroclubul Bucuresti a participat la un eveniment organizat de firma Danone impreuna cu singurul Cosmonaut Roman Dumitru Prunariu in data de 9 Nov. 2018
12 noiembrie 2018

Nebuloasa Crescent fotografiata de catre Andrei Nica

Nebuloasa Crescent (Semiluna), NGC 6888 sau Caldwell 27 (in centrul imaginii) descoperita de Wilhelm Herschel in 1792, este o nebuloasa de emisie situata in constelatia Lebada la aproximativ 4700 de ani-lumina de Pamant.

Steaua din centrul nebuloasei este singura sursa de energie a acestei nebuloase. (Fenomen tipic nebuloaselor de emisie, radiatia emisa de steaua centrala excita materialul stelar, in special hidrogenul facandu-l sa emita radiatie mai ales in zona rosie a spectrului) Este o stea puternica de tip Wolf-Rayet. Aceasta stea si-a inceput viata sub forma unei supergigante de tip O, extreme de luminuasa si de fierbinte. Acum cateva sute de mii de ani a inceput sa ramana fara rezerva de hidrogen, parasind faza de secventa principala. Steaua s-a umflat pana a atins proportii uriase, devenind o giganta rosie. In aceasta faza steaua a inceput sa elibereze ultimele ramasite de combustibil arucandu-si in spatiu straturile exterioare cu o viteza de 35.000km/h.

Lipsita invelisului exterior si cu straturile interioare de heliu expuse, steaua a devenit instabila. Instabilitatea rezultata a dus la faza Wolf-Rayet de pierdere extraordinara de masa de la suprafata stelei. Pierderea de masa are loc sub forma de vant stelar puternic ce calatoreste cu viteze de pana la 4,5 milioane de km/h.

Acest vant stelar puternic a expulzat o cantitate de materie echivalenta cu masa soarelui la fiecare 10.000 de ani, formand o serie de invelisuri concentrice dese observabile in present.

Faza Wolf-Rayet va dura cateva sute de mii de ani, cam cat a durat si faza de giganta rosie. Se crede ca steaua din centrul nebuloasei va exploda ca supernova peste circa 100.000de ani.

Zona care inconjoara NGC6888 straluceste puternic rosu din cauza hidrogenului ionizat. Aceasta zona face parte dintr-un complex nebulos dintr-o regiune mai mare.

Fotografie realizata din Romania, Cabana Curmaturi, Tău Bistra, comuna Șugag, județul Alba, 10.10.2018, 09:35 PM
Telescop : TS APO Triplet 80/480 + reductor/flattener TS 0.79X + filtru UHC-S Baader
Montura: Skywatcher EQ6
Camera : Nikon D7200
Expunere : 3×900 + 10×600 + 10×300 + 15×180 sec
Apertura: 4.7
ISO 1600
Editare: DSS, Pixinsight, Lightroom, Photoshop

Autor: Andrei Nica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *