Date despre eclipsa de Luna din data de 21 Ianuarie 2019

O supernova (SN2019np) in galaxia NGC 3254 fotografiata cu un telescop de 1.52 m !
17 ianuarie 2019
Soarele in H alpha de Dl. Neculai Radulescu (articol revazut si adaugit in 26 Ian 2019)
26 ianuarie 2019

Date despre eclipsa de Luna din data de 21 Ianuarie 2019

Luni 21 ianuarie 2019 va avea loc prima eclipsă totală de Lună din acest an. Fenomenul va fi vizibil din Europa, Africa, Oceanul Atlantic, cele doua Americi și Oceanul Pacific. Din România condițiile de observabilitate nu sunt dintre cele mai bune din cauza faptului că la începutul fazei de totalitate Luna se va afla la numai 17 grade deasupra orizontului vestic și va coborî din ce în ce mai mult catre apus. Maximul eclipsei se va produce în lumina crepusculului cu Luna la o înălțime de doar 10 grade fiind foarte greu de observat din orașe datorită clădirilor care obturează vizibilitatea spre vest. Fazele eclipsei sunt următoarele:

– 04:36- începutul fazei prin penumbră; în această perioadă nu sunt vizibile modificări de culoare ale discului selenar.

– 05:33- primul contact cu umbra; discul lunar se va înroși treptat începând din partea stânga către partea dreaptă  odată cu intrarea discului selenar în conul de umbră al Pământului. În timpul eclipsei, lumina Soarelui trece prin atmosfera terestră iar vaporii de apă, particulele de praf și gazele atmosferice împrăștie mai mult componenta violet-albastră din spectrul luminii solare decât pe cea roșie care își va schimba unghiul de refracție, va ajunge pe discul selenar și se va reflecta înapoi către Pământ.

– 06:33- începutul fazei de totalitate; întregul disc selenar va fi de culoare roșie.

– 07:12- maximul eclipsei; va fi foarte greu de observat din cauza luminii crepusculare și a altitudinii reduse a Lunii de numai 10 grade deasupra orizontului.

– 07:43- sfârșitul totalității;

Ieșirea din umbră și sfârșitul eclipsei se vor produce când Luna va fi sub orizont și nu va fi vizibilă.

Referințe:

Efemeride Astronomice 2019- Marcel Jinca, Societatea Astronomică Română de Meteori, Bumbești-Jiu, 2018

Autorul textului: Daniel Bertesteanu

Autorul fotografiei: Diana Chirita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *