Scoala Altfel la Institutul Astronomic cu Daniel Bertesteanu si Sorin Marin

O poza de cer profund by Zoli Deak efectuata tot din faimoasa, deja, tabara „Ioviana” adica de la Ivo Dinev
14 aprilie 2019
Seniorii la Institutul Astronomic al Academiei Romane
16 aprilie 2019

Scoala Altfel la Institutul Astronomic cu Daniel Bertesteanu si Sorin Marin

Acele clipe când știi că faci lucrurile cu pasiune și măiestrie. Echipa de profesori și ghizii asociației noastre are agenda plină cu prezentări pentru grupuri de elevi pentru încă o săptămână altfel.

Am auzit că pe bolta cerească ar exista un Urs Mare care în mișcarea lui pe cer trage cu sine după el mulțimea de stele și toate constelațiile. În spatele lui ar fi doi Câini de Vânătoare iscusiți și repezi care-l gonesc din urmă și nu-l lasă să se oprească, astfel că bolta cerească este într-o continuă mișcare de rotație. Iar de Ursul s-ar opri, nu știm ce am păți!

Pe urmă domnul profesor ne-a arătat în Ursul Mare șapte stele mari și atât de iuți la strălucire că pot fi observate din orașe în fiece seară chiar și de noi copiii mici indiferent de anotimp. Ele ar compune un Car Mare și vestit de la care pornind într-un anume chip vom ajunge la o stea mândră în jurul căreia toate celelalte par să dea ocol. Se numește Steaua Nordului și este bună la drum lung de le arată călătorilor direcția în care să meargă fără rătăcire. De ținem calea și trecem dincolo de ea, ajungem în ținuturile îndepărtate ale lui Cefeu și ale Cassiopeiei a căror fiică preafrumoasă- Andromeda- fu izbăvită de la năprasnică sortire de către viteazul Perseu care zburând pe înaripatul Pegas îl lăsă pe balaurul Cetus împietrit și fără de izbândă.

Aceste fapte minunate le-am aflat pe 9 aprilie 2019 în urma vizitei noastre la Institutul Astronomic al Academiei Române unde gazdele și membrii Astroclubului București ne-au arătat și învățat multe lucruri iscusite despre meșteșugul stelelor: în domul principal am văzut cea mai mare lunetă din România așa de strașnică încât astronomii suie podeaua cu totul pentru a ajunge la oculare în timp ce telescopul cu oglinda de 400 mm al Astroclubului este atât de mare încât am fi putut zăbovi înăuntrul lui 4 copii deodată. Adeverim și că am văzut la microscop mai multe fragmente de pietre arse căzute din cer ce se cheamă meteoriți- și că la atelierul de lumină ni s-a înfățișat în ochelarii spectroscopici cum toată albeața din lumină e compusă din amestecul celorlalte culori precum se vede spectrul în curcubeu.

Cum nouă ne-au plăcut foarte atelierele acestea, lăsăm mărturie a vizitei noastre aceste fotografii cu poveștile din ele. Le mulțumim domnilor profesori și ghizi de la Institutul Astronomic și Astroclubul București pentru această zi minunată!

Cu bucurie în săptămâna Scoala Altfel,

Elevii clasei I, Scoala nr.194, București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *