Nume romanesti pe cer propuse de catre un membru al Astroclubului Bucuresti (Ioan Tudor) si acceptate de catre UAI

Un meteorit interesant, cadou de la Dr. Mirel Birlan
13 decembrie 2019
Carti rare in biblioteca Astroclubului Bucuresti by Mihai Cretu
21 decembrie 2019

Nume romanesti pe cer propuse de catre un membru al Astroclubului Bucuresti (Ioan Tudor) si acceptate de catre UAI

Astazi, 17 dec 2019 este o zi istorica pentru Astroclubul Bucuresti si in particular pentru un membru al acestei organizatii pe numele lui Dl. Ioan Catalin Tudor.

Uniunea Astronomica Internationala (UAI) a aprobat ca o exoplaneta si steaua ei sa primeasca numele Negoiu (pentru exoplaneta XO-1b) si respectiv Moldoveanu pentru steaua ei (XO-1).

Aceste nume au fost propuse la nivel national de catre colegul nostru Dl. Ioan Catalin Tudor si apoi votate si aprobate de catre UAI.

Pe lista scurta care a ajuns la Comitetul National instituit in acest scop au ajuns si doua propuneri facute de catre alti doi membri ai Astroclubului Bucuresti.

Este vorba despre Dna Prof Erika Suhay, membru de onoare si refondator al Astroclubului Bucuresti precum si de catre Dl. Prof Daniel Bertesteanu bineinteles si dumnealui tot membru al Astroclubului Bucuresti.

Este o mare onoare pentru Asociatia noastra ca sa reuseasca sa puna pe cer doua nume romanesti.

Sigur ca mai sunt si alte nume romanesti pe cer ca de exemplu craterul Spiru Haret de pe partea invizibila a Lunii sau craterul Mihai Eminescu de pe planeta Mercur.

Alte nume romanesti mai sunt si pe  Venus si anume:  Elena Vacarescu si Hariclea Darclee.

De asemenea sunt mai multi asteorizi cu nume romanesti ca de exemplu asteroizii Nedelcu, Birlan, Popescu, Popovici, Marcus, Demetrescu, Coculescu si altii.

Dar pina acum, insa,  nicio stea sau planeta (fie ea si din afara sistemului nostru solar) nu a primit un nume romanesc.

Asa ca Dl. Ioan Catalin Tudor merita toate felicitarile noastre.

Detalii puteti sa gasiti pe site-ul UAI adica aici:

http://www.nameexoworlds.iau.org/romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *