Negoiu încearcă să îl eclipseze pe Moldoveanu și îi fură ceva lumină, eveniment văzut peste mări și țări de Daniel Berteșteanu

Poze cu vedeta verii ! Cometa a oferit o ședintă foto Astrocolegului Daniel Berteșteanu
27 iulie 2020
Ocultația unei stele din constelația Delfinul de către asteroidul Aidamina, observată de Daniel Berteșteanu
7 august 2020

Negoiu încearcă să îl eclipseze pe Moldoveanu și îi fură ceva lumină, eveniment văzut peste mări și țări de Daniel Berteșteanu

Iată un eveniment prin care Astrocolegul nostru Prof. Daniel Berteșteanu utilizând mâna lungă a internetului (din România și pâna în Namibia) a reușit să obțină curba de lumină a stelei Moldoveanu eclipsată (bineînteles că parțial) de către exoplaneta Negoiu botezate așa de nașul lor, în persoana Astrocolegului Ioan Cătalin Tudor pe data de 17 dec 2019.

Mai jos puteți să citiți detaliile trimise de Daniel Berteșteanu spre a fi publicate aici.

Pe data de 17 decembrie 2019, în cadrul campaniei “Name an ExoWorld” și la propunerea colegului nostru Ioan Cătalin Tudor, Uniunea Astronomică Internațională a atribuit numele “Moldoveanu” și “Negoiu” pentru steaua XO-1 și exoplaneta ei XO-1b din constelația Coroana Boreală.

La această campanie (“Name an ExoWorld”) a participat și Institutul Astronomic al Academiei Române în calitate de reprezentant al țării noastre.

http://www.nameexoworlds.iau.org/romania

Nominalizarea din partea UAI reprezintă un moment istoric atât pentru Ioan Cătalin Tudor cât și pentru România deoarece se întâmplă foarte rar ca astronomi amatori să aibă șansa să denumească un obiect ceresc.

Astfel propunerea lui Ioan Cătalin Tudor  se alătură celorlalte nume românești existente deja pe cer și prin care țara noastră a intrat încă o dată în astronomia universală.

http://www.nameexoworlds.iau.org/proposers

Pe data de 4 iulie 2020 am efectuat observații cu caracter științific pentru observarea tranzitului exoplanetei Negoiu. Ea se află la distanța de 536 de ani lumină și este o planetă gazoasă foarte fierbinte de dimensiuni asemănătoare lui Jupiter care se rotește în jurul stelei gazdă în doar 3,9 zile la o distanță de aproximativ 7 milioane de kilometri.

Noi am observat steaua gazdă timp de aproape 3 ore și am putut măsura durata tranzitului exoplanetei la 165 de minute raportul observațional fiind trimis către Exoplanet Transit Database.

http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1595180005&lang=en

Poziția stelei Moldoveanu printre stelele din constelația Coroana Boreală poate fi vizualizată aici:

Detalii despre această planetă extrasolară puteți găsi la linkul următor:

http://exoplanet.eu/catalog/xo-1_b/

Sistemul Negoiu-Moldoveanu poate fi vizualizat 3d aici (click&drag pe imagine):

https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/5164/xo-1-b/

Observațiile pentru tranzit s-au efectuat la distanță folosind telescopul de 0.5 metri al rețelei private SkyGems Observatory din Namibia.

Fotografia cu câmpul stelei Moldoveanu a fost obținută din integrarea a 4 ore de observații LRGB folosind un telescop newtonian 130/650 mm.

https://www.skygems-observatories.com/en

Text, grafice și foto: Prof. Daniel Berteșteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *