Planeta Marte fotografiată de către Radu Gherase

Perseide de la Astro Nauticus Mangalia
13 august 2020
Un timelapse de 4 ore și jumătate realizat în noaptea de 17/18 August 2020 de către Cristian Stancu
25 august 2020

Planeta Marte fotografiată de către Radu Gherase

Planeta Marte nu conteneşte să ne surprindă prin dinamica detaliilor ce pot fi observate chiar şi printr-un telescop cu diametru modest în condiţii de “seeing” (turbulenţa atmosferică) acceptabile.

Iată aici o imagine realizată în dată de 18 august 2020 din oraşul Vălenii de munte de colegul nostru Radu Gherase folosind instrumente din dotarea Astroclubului (telescopul Schmidt – Cassegrain de 235mm diametru şi camera AŞI 178MM).

Pentru mai multe fotografii de acest gen vizitaţi site-ul autorului www.stardreamsobservatory.com.

În imagine se observă de-a lungul meridianului central vizibil de la sud la nord formaţiuni geografice binecunoscute astronomilor amatori: calota polară sudică, Planum Australe, Noachis Terra, Terra Meridiani, Arabia Terra. Totodată, în emisfera sudică spre est aproape de terminator este vizibil uriaşul bazin de impact Hellas, cu diametrul de aproximativ 2300 km şi adâncimea de 8 km!

Foarte interesant, în partea vestică iese în evidenţă o formaţiune noroasă alungită pe direcţia sud nord de câteva mii de km lungime, ce traversează Margaritifer Terra, Ares Vallis şi Arabia Terra!

În nord pot fi observaţi de asemenea nori de mare altitudine.

Limb-ul” (marginea discului planetei) este într-adevăr strălucitor şi nu un artefact de procesare a imaginii, fenomen denumit şi “limb brightening” în engleză cauzat de difuzia luminii în atmosfera marţiană de către particulele de gheaţă şi praf – mai multe detalii despre fenomenele atmosferice marţiene puteţi citi în

numărul 51 al revistei Vega a Astroclubului Bucureşti.

Marte va fi poziţionată în perioada următoare din ce în ce mai favorabil pentru observaţii, urmând să ajungă la opoziţie în luna octombrie, aşa că profitaţi de ocazie pentru a vizualiza această planetă extrem de interesantă!

Text si foto: Radu Gherase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *