Steaua variabilă LINEAR 11337303 de Daniel Berteșteanu

Nebuloasa IC 63 din Constelația Cassiopeia de Daniel Berteșteanu
1 decembrie 2020
A opta ședință a Cursului Practic de Astronomie
3 decembrie 2020

Steaua variabilă LINEAR 11337303 de Daniel Berteșteanu

Stelele variabile de tip W Ursae Majoris sunt sisteme binare ce se eclipsează reciproc. Cele două stele au dimensiuni diferite și împart aceiași anvelopă fiind atât de apropiate una de alta încât uneori suprafețele lor se ating făcând transfer de masă și energie.

Perioadele de rotație ale acestor stele sunt relativ mici fiind cuprinse între 4 și 24 de ore generând curbe de lumină în formă de dom în care cele două minime corespunzătoare eclipselor sunt mai mult sau mai puțin egale.

Observarea constantă a acestor sisteme binare oferă astronomilor informații despre mișcarea, masa, diametrul și strălucirea lor absolută cu care apoi se poate calibra și determina distanța până la alte stele.

Credit: Merikanto

În nopțile de 16,17 și 18 mai 2020 am efectuat observații cu caracter științific la steaua variabilă LINEAR 11337303 din constelația Boarul.

Analiza fotometrică ne arată o perioadă de rotație de 6,67 de ore de-a lungul cărora strălucirea sistemului variază continuu pe un profil cu două minime și creșteri în formă de clopot, aspect clasic pentru variabilele de tip W UMa.

Observațiile au mai arătat că există diferențe între ultima determinare a perioadei de rotație a sistemului realizată în anul 2013 și observațiile noastre, motiv pentru care raportul fotometric a fost trimis către baza de date AAVSO modificările propuse de noi fiind acceptate.

Astfel membrii asociației noastre au putut contribui cu observații și date proprii la cunoașterea, rafinarea și aducerea la zi a informațiilor existente la această stea în baza de date a AAVSO.

VSX : Detail for LINEAR 11337303 (aavso.org)

Observațiile s-au făcut de la distanță un telescop RC de 0.5 m al rețelei private SkyGems Observatory- Namibia.

Text si  grafic: Prof. Daniel Berteșteanu

1 Comment

  1. Ovidiu spune:

    Superba curba si rezultat la mag ~16.5 cu telescopul de 50cm remote din Namibia! (cat te-a costat inchirierea si cate ore)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *