Legături între geologie și astronomie de Bogdan Stanciu

Observarea tranzitului exoplanetei QATAR- 4b de Daniel Berteșteanu
7 februarie 2021
Nebuloasa Cap de Cal de Liviu Rabac
10 martie 2021

Legături între geologie și astronomie de Bogdan Stanciu

Miercurea trecută (03 februarie 2021) am asistat la o interesantă prezentare despre legăturile dintre geologie și astronomie.

Am aflat despre primele manifestări ale geologiei încă din Antichitate, apariția geologiei moderne în sec. XVII, teoriile geologice despre modelarea Pământului, teoria derivei continentelor, apoi apariția geologiei planetare şi subiectele comune cu astronomia cum ar fi: compoziția și alcătuirea Pământului în directă legătură cu structura sistemului nostru Solar, originea planetelor, a sateliților și a asteroizilor, studierea asteroizilor și a meteoriților în urma impactului cu Pământul.

De mare interes a fost partea prezentării despre efectele asupra Pământului a coliziunii cu obiectele cerești și despre marile extincții ale vieții pe Pământ, cum ar fi cea din Cretacic-Paleogen în urma impactului cu asteroidul ce a provocat craterul Chicxulub.

Nu în ultimul rând am discutat despre exploziile de raze gamma din Univers sau evenimentele protonice solare de mare anvergură precum ejecțiile coronale de masă și posibilele efecte asupra Pământului.

Prezentator: Bogdan Stanciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *