Proiecte Observaționale pentru Amatori de Marcel Popescu, Bogdan Stanciu și Cristian Suciu.

Marea Crizelor de Adrian Zota
4 februarie 2022
Iasi STEAM Festival
13 februarie 2022

Proiecte Observaționale pentru Amatori de Marcel Popescu, Bogdan Stanciu și Cristian Suciu.

S-a încheiat cursul de inițiere în Astronomie iar în data de 26 ianuarie 2022 s-a desfășurat ultima ședință de curs cu titlul: Proiecte Observaționale pentru Amatori, cu principalele subiecte: exoplanete, asteroizi, comete, meteori, stele variabile, proiecte citizen science.

Câteva exemple: astrometria este necesară pentru a descoperi asteroizi noi sau pentru cei cu puține observații iar pentru asteroizii cunoscuți se pot îmbunătăți parametrii orbitali.

Prin fotometrie se determină curba de lumina a unui asteroid care ne oferă informații despre perioada de rotație și forma acestuia.

Prin fotometrie la comete se poate monitoriza magnitudinea totală a cometei în raport cu distanța heliocentrică și se poate monitoriza profilul cometei.

Am intrat în fascinanta lume a stelelor variabile, în analiza lor se pot urmări și determina parametri precum tipul de variabilitate, luminozitatea – determinarea amplitudinii variației luminozității și perioada – timpul care trece între ciclurile de variație sau cu alte cuvinte timpul care trece între două maxime sau două minime ale curbei de lumina.

Am aflat despre stelele variabile intrinseci cum ar fi stelele pulsante de tipul Cefeidelor, despre variabilele eruptive și variabilele cataclismice (novele și supernovele).

Sau despre variabilele extrinseci precum variabilele rotative și variabilele prin eclipsă.

La partea practică am făcut analiza unei stele variabile.

Ultima parte a cursului a acoperit ocultațiile astronomice, precum ocultații lunare și ocultații ale asteroizilor (atunci când un asteroid ocultează o stea), tranzitele astronomice: tranzitele în sistemul solar cum ar fi tranzitul unei planete interioare peste discul Soarelui sau tranzitul unui satelit peste discul unei planete, dar și tranzitele în afara sistemului nostru solar (prin metoda tranzitului fiind descoperite până acum aprox. 4300 exoplanete), pentru ca la final să discutăm despre studiul meteorilor și tehnici prin care putem afla informații despre aceștia: radiantul, înălțimea în atmosferă, viteza, decelerația și masa.

Lectori: Marcel Popescu, Bogdan Stanciu, Cristian Suciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *