Observarea tranzitului planetei extrasolare HAT-P-3b de Anastasia Perrotta

Contribuții ale colegilor noștri în observarea stelelor variabile
aprilie 23, 2022
Măsurarea distanței până la telescopul spațial James Webb prin metoda paralaxei de Anastasia Perrotta și Bogdan Stanciu
aprilie 25, 2022

Observarea tranzitului planetei extrasolare HAT-P-3b de Anastasia Perrotta

Data postării: 23 aprilie 2022

Pe lângă observațiile vizuale prin telescop și astrofotografie, membrii Astroclubului București au o preocupare constantă pentru activități educaționale și de mentorat.

În cadrul lor membrii cu experiență oferă sprijin colegilor mai noi atât în utilizarea telescoapelor cât și pe partea de achiziție și procesare a datelor obținute. De asemenea, se acordă asistență și în desfășurarea unor observații cu caracter științific cum sunt cele la stele variabile și exoplanete.

Un astfel de proiect s-a desfășurat în noaptea de 25 martie 2022 când Anastasia Perrotta tânăra noastră membră cu vârsta de 17 ani a observat tranzitul exoplanetei HAT-P-3b prin dreptul stelei gazdă. Observarea fenomenului s-a realizat folosind telescopul BD3SB-T025 din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române iar analiza datelor sub îndrumarea colegilor noștri Marcel Popescu și Dan Berteșteanu.

Tranzitul a durat 125 de minute, timp în care steaua gazdă a avut o scădere a strălucirii de 0.017 magnitudini. Acest sistem planetar se află la 439 de ani lumină distanță de noi în direcția constelației Ursa Mare. Exoplaneta are o masă de 206 ori mai mare decât cea a Pământului și orbitează steaua în aproximativ trei zile la o distanță medie de 5.7 milioane de kilometri.

Tranzitul exoplanetei HAT-P-3b

Credit: Anastasia Perrotta

Datele obținute de Anastasia au fost trimise către baza de date Exoplanet Transit Database unde alături de celelalte observații vor permite detectarea raportului O-C (observat minus calculat) între predicția de tranzit observată și cea calculată. Acest tip de observații sunt necesare pentru determinarea precisă a orbitei și pentru detecția eventualelor perturbații care pot sugera prezența altor planete în acest sistem.

http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1650396182&lang=en

Mai multe detalii despre această exoplanetă precum și o animație interactivă cu acest sistem puteți găsi la următorul link:

https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/1221/hat-p-3-b/

Planetele extrasolare sunt planete care nu se află în Sistemul Solar și care pot orbita stele sau alte obiecte cerești inclusiv unele mai exotice cum ar fi pulsarii.

Bazele de date oficiale accesibile online înregistrează aproape 5000 de exoplanete descoperite până în prezent. Marea lor majoritate se află în galaxia noastră dar au fost descoperite și exoplanete care orbitează stele din alte galaxii.

Exoplanetele pot fi detectate prin mai multe metode observaționale care au abordare diferită: metoda tranzitului, observarea variației vitezei radiale a stelei gazdă, observarea efectului de lentilă gravitațională și fotografierea directă cu ajutorul unor telescoape speciale numite coronografe. Din datele furnizate de NASA, 76% din detecțiile exoplanetelor s-au realizat prin metoda tranzitului care constă în observarea scăderii periodice a strălucirii stelei gazdă atunci când exoplaneta trece prin dreptul ei. În acest caz scăderea în strălucire este de ordinul câtorva miimi de magnitudine.

Coordonatori proiect: Dr. Marcel Popescu și Dan Berteșteanu

Autor: Anastasia Perrotta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *