Vrăjitorul din Cefeu de Cristian Suciu
27 noiembrie 2022
Regiunea Activă 3085 de Cristian Stancu
11 decembrie 2022

Galaxia M33 de Radu Gherase

Aflată la o distanță de 2,7 milioane ani-lumină, galaxia catalogată de astronomul Charles Messier la poziția 33 reprezintă unul dintre cele mai îndepărtate obiecte difuze vizibile cu ochiul liber, dar numai pe un cer nocturn excepțional (Clasa Bortle 1).
Ea este o galaxie spirală și face parte din Grupul Local de Galaxii, fiind a treia ca mărime după Galaxia Andromeda și Calea Lactee. M33 se află în proximitatea Galaxiei Andromeda și aparent este un satelit al acesteia, iar un observator de acolo ar beneficia într-adevăr de o priveliște nocturnă spectaculoasă!
Fotografia de mai jos reprezintă prelucrarea unei secvențe de capturi folosind telescopul personal Ritchey Chretien de 20cm diametru aflat în stație la Observatorul Stardreams din Vălenii de munte, România (cod MPC L16) și camera CMOS QHY268 monocromă împreună cu filtrele de luminanță, hidrogen alfa, roșu, verde şi albastru împrumutate de la Astroclubul București.
Fotografia la rezoluție maximă, împreună cu detaliile tehnice, se poate vizualiza și descărca de pe site-ul autorului aici:

www.stardreamsobservatory.com/images/galaxies/m33_lhargb/#main

Autor text și foto: Radu Gherase

 

1 Comment

  1. Danut Ionescu-Danutzi spune:

    Felicitari Radu! O imagine de album!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *