Supernova SN2023ixf de Radu Gherase

O stea și o exoplanetă vor purta numele date de elevii de la Liceul Teoretic „Callatis” Mangalia coordonați de comandorul Vasile Chirila președintele asociației Astronauticus Mangalia.
10 iunie 2023
Ziua Asteroidului marcată de Astroclubul București
27 iunie 2023

Supernova SN2023ixf de Radu Gherase

Data publicării 27 iunie 2023

Supernova cu denumirea SN2023ixf reprezintă explozia uriașă produsă de colapsul nucleului unei stele masive situată într-unul din brațele galaxiei catalogate de astronomul Charles Messier cu numărul 101.
Energia degajată de o astfel de explozie este colosală, strălucirea sa concurând pentru scurt timp cu cea a întregii galaxii gazdă.
Aflată la aproximativ 21 milioane de ani-lumină distanță în spațiu-timp, ea a fost descoperită în data de 19 mai 2023 de către astronomul japonez Koichi Itagaki, fiind încă ușor observabilă prin instrumente optice mici. Deoarece face parte dintr-o galaxie intens fotografiată atât de către amatori cât și de profesioniști, cei din urmă au studiat arhivele de date din ultimii 20 ani pentru a identifica cu precizie steaua-progenitor și potențialele “indicii” pe care le-ar fi oferit înainte de explozie, însă deocamdată nu au descoperit dovezi certe ale unei variabilități de luminozitate care să preceadă fenomenul deosebit.
Membrii Astroclubului București au observat și studiază în continuare această supernovă.
În imaginea alăturată se poate observa galaxia gazdă M101 cu aspectul său de “grand design” cu brațele spirale foarte evidente și bine conturate, desfășurându-se oarecum simetric față de nucleu, într-unul din aceste brațe se poate observa o stea foarte strălucitoare marcată (supernova SN2023ixf). Colegul nostru Radu Gherase a realizat această fotografie în data de 9 iunie 2023 printr-un telescop Ritchey-Chretien de 20 cm al observatorului său automatizat comandat de la distanță, folosind o cameră CCD răcită Atik460ex și un filtru fotometric V pentru determinarea și raportarea magnitudinii (luminozității) supernovei. Mai multe detalii puteți vedea accesând site-ul www.stardreamsobservatory.com al autorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *