Cometa 12P/Pons-Brooks de Radu Gherase

Observarea mișcărilor proprii ale stelelor- ediția 2023 de Daniel Berteșteanu
19 iulie 2023
HACK AN EXOPLANET de echipa Astroclubului București
2 august 2023

Cometa 12P/Pons-Brooks de Radu Gherase

Data publicării 26 Iulie 2023

“Izbucnirea” cometei 12P/Pons-Brooks, fotografiată de Radu Gherase în seara zilei de 24 iulie 2023

Cometele sunt corpuri cerești extrem de interesante. Ele pot fi câteodată foarte dinamice în structură și evoluție, în special când se apropie de Soare și pot prezenta izbucniri (în engleză “outburst”) spectaculoase după perioade îndelungate cu activitate redusă, luând prin surprindere astronomii care le urmăresc.
Așa a fost și cazul cometei periodice 12P/Pons-Brooks, care în decursul ultimelor zile și-a schimbat radical aspectul inițial relativ neinteresant aparent aproape stelar, devenind în scurt timp mai luminoasă cu cel puţin 5 magnitudini şi dezvoltându-şi o coamă strălucitoare cu o formă ciudată care pentru pasionații de science fiction cu imaginație bogată poate semăna cu o navetă din Star Trek” Enterprise”.
Coama “despicată” ar putea fi explicată prin blocarea și devierea materialului expulzat de către nucleu.
Colegul nostru Radu Gherase a profitat de vremea optimă pentru observații și a fotografiat-o în seara zilei de 24 iulie 2023 folosind instrumentele Observatorului său privat Stardreams Observatory (L16) din Vălenii de munte (Județul Prahova) în regim de control la distanță (telescop Ritchey-Chretien cu diametru de 20 cm, camera CCD Atik 460ex monocromă cu filtru “Clear”, montura Skywatcher NEQ6, 25 expuneri succesive cumulate a câte 3 minute fiecare în modul bin 2×2 între orele 22:00 – 23:15). Imaginea este orientată Est-Vest pe orizontală și Sud-Nord pe verticală. Mai multe detalii tehnice despre această fotografie puteți afla accesând site-ul www.stardreamsobservatory.com.
Această cometă este extrem de interesantă și vă încurajam să o observați atât vizual cât și fotografic, având acum magnitudinea 12 într-o poziție favorabilă sus pe cer și fiind relativ ușor accesibilă cu instrumente optice mici. Sperăm că va continua spectacolul și că va putea fi observată inclusiv chiar în timpul eclipsei totale de soare din aprilie, anul viitor!
Cer senin!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *