Pelican Nebula de Zoltan Deak

Cromosfera Soarelui și o protuberanță în formă de buclă de Cristian Stancu
2 septembrie 2023
Crescent Nebula (NGC 6888) de Tiberiu Savin
4 septembrie 2023

Pelican Nebula de Zoltan Deak

Data publicării 4 sept 2023

Am avut multă vreme pe un perete fotografia făcută de doi francezi, pe film A/N, cu Pelican Nebula. Și mi-am propus să fac una cel puțin la fel de bună.

Tabăra Astroclubului București, ediția august 2023, a început cu nopți senine! Am dedicat una maximului la Perseide și apoi am început să folosesc unul dintre cele mai bune instrumente ale asociației: Celestron RASA8.

Montura și camera racită au fost personale, la fel luneta și camera de ghidare.

Ținta: Pelican Nebula.

Chiar dacă optica este superbă, camera merge foarte bine și ghidarea fără nici o greșeală tot ai parte de peripeții.

Optica nouă, cameră nouă și software în curs de cunoaștere au constituit ingredientele care au dus la începerea sesiunii din prima noapte (13/14 august 2023) cam târziu.

Întâi niște ʺprobeʺ care s-au dovedit imagini excelente. Vreo șase, apoi am pus N.I.N.A. la treabă cu o serie de 20 de poze la rând și … s-a cam terminat prima noapte.

În noaptea următoare (14/15 ,august 2023) lucrurile au mers mai ușor. N.I.N.A. reținuse deja setările pentru OTA și montură și avea camera folosită, ZWO ASI294MC pro, în lista.

Am folosit una din imaginile din noaptea precedentă ca să facă “plate solving” și repede am ajuns să fac prima serie de imagini. După primele 10 montura s-a oprit căci trecuse de meridian și nu avea setare de flip. Am făcut-o eu manual și din nou cu poza amintită și plate solving am reluat cu ceva întârziere și am mers până la crepuscul. Obosit nu am mai făcut dark-uri … și din noaptea precedentă aveam numai cinci. Am făcut din nou darks și bias.

Noaptea următoare au venit norii și am dedicat o parte din ea pentru mai multe dark-uri. Uneori folosesc și norii la ceva în astronomia de amatori!

Uite așa m-am pomenit cu 4 serii de lights: 6 ʺprobeʺ, seria de 20 din prima noapte, seria de 10 înainte de meridian flip și ultima după. Multe flats și bias și mai puține darks dar m-am consolat cu gândul că aveam camera răcită la -10°C.

Pelican Nebula (în Cygnus)

13/14 și 14/15 august 2023, localitatea Bigăr, tabăra Astroclubului București, ediția 2023

lights 52x5min.;

darks 16x5min.;

40 flats;

40 bias;

ZWO ASI 294MC pro răcită la -10°C, gain 50;

OTA a fost RASA8 nr. 2 pe iOptron CEM70NUC;

Ghidare cu lunetă 60/280 și cameră ASI120MM mini;

N.I.N.A.

Autor: Deak Zoltan

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *