Crescent Nebula (NGC 6888) de Tiberiu Savin

Pelican Nebula de Zoltan Deak
4 septembrie 2023
Bubble Nebula de Mihai Barbu
4 septembrie 2023

Crescent Nebula (NGC 6888) de Tiberiu Savin

Data publicării 4 sept 2023

Crescent Nebula (NGC 6888)
Nebuloasa Crescent, o nebuloasă de emisie, produsă de steaua Wolf-Rayet WR-136 (steaua mare din centrul nebuloasei).
Atunci când WR-136 a devenit o gigantă roşie a expulzat o cantitate mare de materie în împrejurimi, materie care apoi a fost impactată de vânturile stelare puternice ale aceleiaşi stele, creând unde de şoc şi energizând materia.
Culorile din nebuloasă sunt reprezentative pentru elementele chimce prezente, astfel culoarea roşie este generată de către hidrogen (văzut că radiaţie H-Alpha) iar albastrul este generat de către oxigen (văzut că radiaţie O-III).
Nebuloasa se află în constelaţia Cygnus, la 5000 de ani lumină depărtare, într-o zonă destul de bogată în nebulozitate, de altfel culorile care se văd pe fundal care ar putea fi considerate ca zgomot, sunt de fapt parte din nebulozitatea obiectului la care ne uităm.
Echipament: Skywatcher 200/1200, Montura EQ6R, Camera ZWO AŞI 533MC pentru imagini, Camera ZWO AŞI 462MC pentru ghidaj cu ZWO OAG.
Au fost adunate 60 de imagini cu expunere de 10 minute fiecare, cu un filtru optolong l-enhance, filtru cu banda-ingustă dublă care permite trecerea luminii H-alpha şi O-III, pentru a mai combate poluarea de lumină.
Imaginile au fost realizate de la marginea Bucureştiului, dintr-o zonă Bortle 7.
Timpul total de integrare ajunge astfel la 10 ore, de-a lungul a 3 nopţi.

Autor: Tiberiu Savin

Fotografia a fost procesată de către Cristian Suciu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *