Tulip Nebula (SH2-101) de Tiberiu Savin

Patru nume românești de asteroizi pe cer de Daniel Berteșteanu
1 mai 2024
Prestigioasa publicație științifică Nature Astronomy a publicat un articol despre exoplaneta Astrolabos ”botezată” de un membru al Astroclublui București și anume de Comandor Vasile Chirila
8 mai 2024

Tulip Nebula (SH2-101) de Tiberiu Savin

Data publicării 8 mai 2024

Nebuloasa Lalea (SH2-101)

Nebuloasa Lalea (Tulip) este denumită astfel datorită asemănării cu celebra floare.

Se află în constelația Cygnus și este la aproximativ 6000 de ani lumină distanță de noi și are o dimensiune de aproximativ 70 de ani lumină.

Poza a fost făcută folosind paleta SHO, cunoscută şi ca paleta Hubble. Imaginile au fost înregistrate cu o cameră mono (alb-negru) folosind trei filtre care blochează mare parte din lumină lăsând să treacă doar o bandă foarte îngustă din spectrul luminii, mai exact radiaţia H-alpha (hidrogen), SII (sulf) şi OIII (oxigen).

Cele 3 imagini alb-negru au fost apoi combinate într-o imagine color, fiecare imagine fiind asociată unui canal de culoare astfel:

– SII în canalul de roşu

– H-alpha în canalul de verde

– OIII în canalul de albastru

Un alt lucru interesant din această imagine este ca în partea din dreapta jos a pozei observăm doua stele mai strălucitoare, cea mai de jos dintre ele fiind de fapt steaua companion al lui Cygnus-X, o sursă foarte mare de radiaţii X şi care este prima sursă candidată pentru a fi o gaură neagră găsită de omenire. Până în acest moment nu s-a confirmat dacă Cygnus-X este într-adevăr o gaură neagră sau nu, însă teoria acceptată în mediul ştiinţific, momentan, este că Cygnus-X este o gaură neagră aflată la doar 0.2 AU (20% distanta Pământ Soare) de steaua companion care îi hrăneşte discul de acreţie.

Echipament:

Telescop: Skywatcher 200/800

Montura: Skywatcher EQ6-R

Camera: ZWO AŞI 533MM

Ghidaj: ZWO AŞI 120MM & ZWO OAG

2″ Baader Comă Corrector

Timpul total de expunere a fost de 8 ore şi 20 de minute, împărţit între cele 3 filtre:

– H-alpha: 2 ore

– SII: 3 ore

– OIII: 3 ore şi 20 min

Autor Tiberiu Savin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *