O supernovă extragalactică fotografiată de Enzo Pedrini

Roiul Messier 15 și norii de praf ai constelației Pegas de Daniel Berteșteanu
aprilie 13, 2025

O supernovă extragalactică fotografiată de Enzo Pedrini

Data publicării: 18 aprilie 2025

O supernovă extragalactică fotografiată de colegul nostru Enzo Pedrini:
SN 2023ixf este o supernovă situată în galaxia Messier 101 ce fost observată inițial în luna mai 2023 și clasificată ca supernovă de tip II.

Acest tip de supernovă este rezultatul unei explozii catastrofice care apare atunci când o stea masivă nu mai are suficient combustibil pentru a-și menține reacțiile de fuziune nucleară. În lipsa lor presiunea internă scade, steaua nu mai rezistă propriei gravitații și se prăbușește exploziv lăsând în urmă o stea neutronică sau o gaură neagră. Supernova a apărut în regiunea de sud-vest a galaxiei M101, aproape de o regiune bogată în hidrogen și praf ceea ce a permis formarea acestor stele masive care sfârșesc ca supernove.
Supernovele sunt atât de strălucitoare încât dacă ar fi așezate la o distanță de 33 de ani lumină de noi ar transforma noaptea în zori de zi pentru câteva săptămâni în timp ce Soarele ar fi la limita vizibilității din orașe ca o mică stea de magnitudine +4,8. Ele joacă un rol foarte important în galaxie deoarece prin vântul stelar generat sunt o sursă majoră de energie cinetică în norii moleculari contribuind la formarea de noi stele și injectarea de elemente chimice grele în mediul interstelar.


Deși colegul nostru a fotografiat supernova în luna ianuarie 2025, fenomenul s-a petrecut în urmă cu 21 de milioane de ani pe vremea când Pământul se afla la început de Miocen și trecea prin transformări care îi vor da conformația pe care o știm astăzi: separarea Mediteranei de Oceanul Indian datorită ciocnirii Africii cu Eurasia, apariția primatelor în Africa, radiația elefanților în Asia și Europa, înălțarea platoului tibetan și odată cu el formarea musonului care va aduce belșug de viață și diversitate în biomurile Indiilor și ale Orientului îndepărtat.


Date tehnice:
Telescop RC 304/2432 mm, QHY 600M, bin 1×1;
Observator propriu- Jud. Ilfov;
Integrare: ~5 ore;
Achiziție cu NINA, editare în PixInsight;


Autor foto și observații: Enzo Pedrini– Astroclubul București-România

Text: Daniel Berteșteanu, Astroclubul București- România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *