Dat publicării 10 noiembrie 2024
Joi, 7 noiembrie 2024 profitând de vremea favorabilă inclusiv faza și poziția Lunii pe cer, am desfășurat a patra ședință a cursului nostru de astronomie, sesiune practică sub cerul liber.
Astfel am scos telescoapele newtoniene ale Astroclubului și după adaptarea acestora la temperatura din exterior am exersat câteva operațiuni de bază, esențiale la începutul unei sesiuni de observații vizuale.
Am început cu exerciții de mânuire a telescoapelor în modul alt-azimutal, orientarea către un reper de pe sol, focalizarea corectă și poziționarea obiectului în centrul câmpului vizual al ocularului cu câmp larg. Imediat am blocat telescopul și am trecut la alinierea căutătorului optic cu tubul telescopului prin reglarea fină a șuruburilor de reglare ale căutătorului, pentru centrarea aceluiași obiect în câmpul vizual al căutătorului.
După această operațiune esențială, am trecut la nivelul următor: găsirea unui obiect pe cer cu ajutorul căutătorului și apoi observarea acestuia prin ocularul telescopului, reglând focalizarea precisă. Am utilizat întâi oculare cu câmp larg, cu distanța focală de 25mm, după care am schimbat cu oculare cu câmp mai îngust, cu distanța focală de 10mm, dar obținând astfel un grosisment mai mare.
Astfel, în ciuda poluării luminoase din București (mai ales a becurilor din apropiere) am găsit pe cer și am observat Saturn cu inelele lui, apoi Jupiter, se puteau vedea prin ocular benzile acestuia și sateliții galileeni, interesant că se putea vedea și umbra satelitului Europa pe atmosfera lui Jupiter, iar la final am observat și roiul deschis Pleiadele (Messier 45).
Instructori : Membrii Astroclubului București
Curs organizat în parteneriat cu @Universitatea din București, @Facultatea de Biologie și Institutul de Cercetare al Universității din București.
Text de Cristian Mircea Stancu