Vineri, pe data de 31 Mai 2019, Astroclubul Bucuresti a avut onoarea sa fie invitat sa participe la Geo Science Day organizata de Institutul Astronomic al Academiei Romane impreuna cu Academia Romana.
In prima parte a zilei a avut loc o sesiune de comunicari stiintifice in Aula Magna a Academiei Romane de unde se pot vedea citeva fotografii luate cu aceasta ocazie.
Au avut prezentari din partea Institutului Astronomic privind contributiile stiintifice ale Dl. Dr. Mirel Birlan si Dl. Dr. Octavian Mihai Badescu.
Din partea Astroclubului la sesiunea de dimineata la Academia Romana au participat Simon Anghel, Vladimir Stefanescu si Marian Naiman.
In partea a doua a zilei asistenta s-a deplasat la locatia Institutului Astronomic din str. Cutitul de argint unde au avut loc prezentari sustinute de Dna Dr. Ioana Boaca despre proiectul de monitorizare a meteorilor (numit “MOROI”) si o prezentare a colegului nostru Prof. Daniel Bertesteanu.
Dl. Prof. Daniel Bertesteanu a prezentat o succesiune de subiecte despre ocultatia asteroidului Huya, astrometrie, fotometrie si spectroscopie.
Cu această ocazie participanții au putut asista la procedura de analiza si obtinere a curbelor de lumina la stele variabile, la identificarea si masurarea pozitiei asteroizilor aflati intr-o serie de cadre fotografice si la procedura de identificare a principalelor linii spectrale caracteristice diferitelor clase de stele. Prezentarea a avut un caracter practic si a inclus demonstratii in care participantii au observat atat spectrul continuu generat de lampi cu incadescenta cat si liniile de emisie din spectrul hidrogenului, heliului si neonului.
Selecta asistenta printre care s-au numarat membri ai Academiei Romane, profesori de la diferite universitati din Europa, cercetatori stiintifici din tara si strainatate, studenti a putut vedea pe viu utilizind ochelari speciali prevazuti cu retele de difractie (“ochelari spectrali”) cum arata spectrele diferitelor elemente continute de tuburile de descarcare in gaze.
S-au comparat spectrele observate cu cele obtinute de la diferite stele si s-au tras concluzii despre temperatura si compozitia chimica a stelelor studiate.
Dupa prezentarile care au avut loc in sala Planetariu invitatii au avut ocazia sa viziteze principalele dotari ale Institutului Astronomic (Marea luneta ecuatoriala, sala Meridian, cupola solara, casa Bosianu)
In concluzie consideram ca tot evenimentul consacrat stiintelor Pamintului a fost un succes.
Astroclubul Bucuresti multumeste Domnului Dr. Octavian Mihai Badescu, organizatorul evenimentului pentru invitatia primita.