Data publicării 22 mai 2024
Un timelapse cu aurora din seara zilei de 10 mai 2024 realizat de colegul Mihai Barbu și câteva poze efectuate de colegul Tiberiu Savin:
În ziua de 10 mai 2024 deasupra unei mari părți din Europa un fenomen încântător cunoscut sub numele de aurora boreală s-a desfășurat pe cerul nopții.
Această manifestare naturală de lumină, deseori numită Luminile Nordului, este un spectacol captivant care a inspirat admirație și uimire de-a lungul mileniilor.
Povestea acestei aurore începe cu Soarele nostru, o stea dinamică ce emite constant un flux de particule încărcate electric cunoscut sub numele de vânt solar. Cu câteva ore înaintea serii de 10 mai 2024, o explozie solară semnificativă a izbucnit de pe suprafața Soarelui, eliberând o cantitate imensă de energie și trimițând un val dens de particule către Pământ. Pe măsură ce această furtună solară se apropia de planeta noastră, a interacționat cu magnetosfera Pământului– scutul protector format de câmpul magnetic al planetei noastre.
Ajunse în apropierea pământului, particulele încărcate electric au fost ghidate de magnetosferă spre regiunile polare unde liniile câmpului magnetic converg. Aici au transferat energie azotului și oxigenului din atmosfera terestră excitându-le atomii și determinându-i să emită lumină.
În acea noapte, observatorii de la latitudinea de 43.5 de grade au avut parte de un spectacol deosebit de viu. Aurora a “dansat” pe cer într-o gamă fascinantă de culori. Spre deosebire de majoritatea aurorelor, această manifestare a prezentat predominant nuanțe roșiatice și roz, produse de coliziunea particulelor solare cu oxigenul la altitudini mari. Aceste culori vibrante și intense adăugau o frumusețe specială spectacolului.
Aurora din acea noapte nu a fost doar un spectacol de lumină frumos, ci un balet cosmic al fizicii și chimiei atmosferice, o reamintire a conexiunilor complexe dintre planeta noastră și Soare.
Pentru locuitorii și călătorii din zona de la latitudinea de 43 de grade, 10 mai 2024 a devenit o noapte de neuitat, unde cerul însuși a spus o poveste despre puterea și frumusețea universului, o mărturie a minunilor lumii noastre naturale.
Date tehnice:
Camera Canon 6D astromodificat
Sigma 8-16mm @ 16mm f/5.6
Expunere 8s, 3s pauza, 650 cadre
ISO6400
Fără procesare, doar creat timelapse în Kdenlive
Credit coloană sonoră:
Stars by Sabine Bloch x Fachhochschule Dortmund, source Free Music Archive, license type CC BY
Autor: Mihai Barbu, Astroclubul București
Foto: Tiberiu Savin, Astroclubul București
1 Comment
Excellent imagini si time-lapse! Felicitări!