Data publicării 15 ianuarie 2024
Stelele sunt obiecte cerești de formă sferoidală formate din plasmă și care își mențin forma datorită gravitației proprii. Cele mai strălucitoare stele dau formă constelațiilor de pe bolta cerească și au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca repere în navigație, desfășurarea anului agricol, calendar sau ceremonii religioase. Putem clasifica stelele în funcție de diametru, temperatura de suprafață, culoare și distanța la care se află față de noi. În ceea ce privește strălucirea stelelor, aceasta este exprimată în unități de magnitudine, strălucirea și magnitudinea fiind invers proporționale.
Colegul nostru Bogdan Stanciu a realizat un colaj cu cele mai strălucitoare 25 de stele de pe bolta cerească în care se poate observa culoarea aparentă a lor și relația dintre culoare, temperatură și luminozitatea absolută a acestor stele.
Cea mai îndepărtată stea din listă este Deneb din Constelația Lebăda și se află la aproximativ 2600 de ani lumină distanță față de noi. Unele stele din listă sunt vizibile în condiții bune doar în nopțile de vară (Deneb, Antares), altele iarna (Rigel, Betelgeuse) iar altele primăvara (Regulus) deoarece sunt așezate în direcții diferite ale bolții cerești, motiv pentru care proiectul s-a desfășurat de-a lungul unui an de zile timp în care Bogdan a observat aceste stele folosind în modul remote telescoapele Chile1 și Chile 2 ale rețelei Slooh.
Toate imaginile aparțin autorului. Timpii de expunere au variat între 5 și 10 minute.
Cer senin