Cursul de astronomie- Modulul de avansați -introducere în astrofotografie de Mihai V. Barbu

JELLY FISH NEBULA ( IC 443 ) de Răzvan Orbu
ianuarie 10, 2025
Thor’s Helmet / Coiful lui Thor sau NGC 2359 de Razvan Orbu
ianuarie 21, 2025

Cursul de astronomie- Modulul de avansați -introducere în astrofotografie de Mihai V. Barbu

Data publicării: 15 ianuarie 2025

Joi, 9 ianuarie 2025, a avut loc prima ședință din acest an a cursului de astronomie, a doua din Modulul 2, dedicat avansaților.

Evenimentul s-a desfășurat în frumosul amfiteatru D. Voinov al Facultății de Biologie din cadrul Universității din București.

Modulul 2 marchează tranziția de la abordarea teoretică a astronomiei la una practică. Astfel, dacă în prima ședință am discutat despre utilizarea unui instrument astronomic controlat de la distanță, prin internet (setup astronomic remote), cea de-a doua ședință a fost dedicată introducerii în astrofotografie.

În deschidere, am explorat latura artistică a astronomiei și am analizat motivele evoluționiste pentru care oamenii consideră fascinante imaginile cerului nocturn. De asemenea, am subliniat elementele de compoziție care contribuie la frumusețea acestor imagini.

În continuare, am prezentat aspecte tehnice esențiale pentru primii pași în astrofotografie, punând accent pe astrofotografia realizată de pe trepied – o tehnică accesibilă, dar capabilă să genereze cadre unice. Am explicat funcționarea unui aparat foto profesional, echipamentele necesare pentru început, tehnica de focus în timpul nopții și expunerea corectă a fotografiilor nocturne. Totodată, am discutat despre tehnici precum realizarea de filme scurte (timelapse) și dâre de stele (star-trails), împreună cu pașii de procesare specifici acestora.

Partea a doua a ședinței a fost dedicată unei proceduri importante: utilizarea unei monturi capabile să urmărească mișcarea cerului (star tracker).

Am introdus termeni precum cadre de calibrare și suprapunerea fotografiilor (stacking), oferind o privire generală asupra tehnicilor moderne de astrofotografie. Spre final, am discutat despre realizarea astrofotografiilor premiate, crearea de compoziții și mozaicuri, precum și despre astrofotografia afocală și noile tehnologii de astronomie asistată electronic.

Lector: Mihai V. Barbu

Cursul este organizat în parteneriat cu Universitatea din București, Facultatea de Biologie și Institutul de Cercetare al Universității din București.

Autor text: Mihai V. Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *