Ce putem afla despre stele din studiul roiurilor stelare ?
Constelația Cassiopeia este alături de Ursa Mare una din cele mai populare constelații circumpolare iar acum la sfârșit de toamnă este plasată foarte favorabil și urcă aproape de zenit încă de la primele ore ale nopții. Ea poate fi recunoscută ușor după prezența a 5 stele care îi conturează o formă în zig-zag și care sunt suficient de strălucitoare ca să fie observate chiar și din orașe.
Zona constelației Cassiopeia privește la 120° de centrul Căii Lactee spre latitudini galactice mici direct către abundența de gaz, praf și stele existente în brațul Orion al galaxiei noastre. Din acest motiv Cassiopeia este o țintă foarte populară pentru observatori și astrofotografi aici întâlnindu-se numeroase roiuri stelare, nebuloase întunecate sau de emisie. Dintre roiurile deschise din această constelație vă prezentăm astăzi NGC 7789 “Trandafirul Carolinei”, NGC 457 “Bufnița” și NGC 436.
Roiurile stelare sunt obiecte cheie în cosmologie deoarece stelele din alcătuirea lor se află la aceiași distanță față de noi și au vârsta și compoziția chimică asemănătoare, proprietăți care sunt mai ușor de studiat decât în cazul stelelor izolate.
NGC 7789 a fost descoperit de Caroline Herschel în anul 1783, se află la o distanță de ~5000 de ani lumină și cuprinde stele așezate astfel încât sugerează forma unei corole de trandafir. Acest roi stelar are vârstă mijlocie (~1,4 miliarde de ani) și este un bun exemplu de studiu al dinamicii evoluției stelare. Se consideră că stelele din roiuri se nasc toate în același timp dar au evoluții diferite în funcție de masa lor inițială. Cele mai mari dintre ele își consumă mai rapid hidrogenul din nucleu, trec la fuziune heliului și ies mai devreme din secvența principală devenind gigante roșii. Dacă priviți cu atenție la distribuția stelelor din fotografia noastră veți observa că în acest roi predomină cele de culoare galbenă, destul de multe fiind chiar roșii-portocalii, mărturie a vârstei acestui roi și a dinamicii stelelor componente.
NGC 457 este cel mai strălucitor roi deschis din constelația Cassiopeia și se află la o distanță de 7900 de ani lumină, stelele componente ale lui fiind aranjate astfel încât sugerează forma unei bufnițe zen cu aripile deschise. Mai jos în aceiași imagine, spre stânga se află alt roi deschis-NGC 436. Spre deosebire de “Trandafirul Carolinei”, NGC 457 este mult mai tânăr vârsta estimată fiind de aproximativ 21 de milioane de ani fapt care se reflectă în imaginea noastră prin culoarea albastră pe care o au majoritatea stelelor din aceste două roiuri. Fiind atât de tinere aceste stele vor mai sta în secvența principală milioane de ani înainte de a se transforma în stele gigante roșii. În plan îndepărtat al fotografiei, printre stelele din câmp se observă mai multe galaxii mici și difuze pe care le-am identificat și adnotat cu catalogul PGC.
Detalii tehnice:
Instrument: Skywatcher 130/650 corectat cu GPU-F4; Heq5 Pro ghidată prin ZWO 60mm și QHY 5IIL
Cameră: QHY 163
Integrare: ~3 ore, în total la expuneri LRGB de 30-60 secunde.
Captură și procesare: SGP, Hyperion Prism, APP și PixInsight.