Exoplaneta WASP-2B de Tiberiu Savin

Nebuloasa Vulturul (Eagle) de Tiberiu Savin
16 august 2024
Galaxia Andromeda de Liviu Rabac
16 august 2024

Exoplaneta WASP-2B de Tiberiu Savin

Data publicarii 16 august 2024

WASP-2B este o exoplanetă (planeta din afara sistemului solar) care orbitează în jurul stelei WASP-2. Această stea se afla la 500 de ani lumină depărtare de noi şi se află în constelaţia Delfinului. Planeta a fost descoperită prin metoda tranzitului de către observatorul WASP din Africa de Sud. Observaţii ulterioare folosind metoda vitezei radiale au confirmat existenţa planetei cât şi masa acesteia. Având masa şi raza planetei cercetătorii au dedus că această planetă este o gigantă de gaz, cu o compoziţie similară cu cea a planetei Jupiter. O diferenţă faţă de planeta Jupiter însă o reprezintă orbita la care se află WASP-2B care este mult mai apropiată faţă de steaua gazdă, ceea ce o clasează pe WASP-2B în categoria exoplanetelor de tip „Hot-Jupiter”. Orbita lui Wasp-2B este aprox 10 ori mai apropiată decât orbita lui Mercur în jurul Soarelui.

Programul WASP (Wide Angle Search for Planets) încearcă să găsească cât mai multe exoplanete folosind metoda tranzitului. Acest program dispune de două observatoare robotice: WASP-South aflat în Africa de Sus şi Super WASP-North aflat pe insula La Palma din insulele Canare (Spania).

Metoda tranzitului se bazează pe observarea fluctuaţiilor în strălucirea unei stele atunci când una din planetele care o orbitează trece prin faţa ei din punctul nostru de vedere. Aceasta este cam cea mai de succes metodă de a descoperi exoplanete, o majoritate covârşitoare fiind descoperite folosind această metodă.

Metoda tranzitului este de asemenea accesibilă şi astronomilor amatori. În imaginea de mai jos vedeţi curbă de lumină a stelei WASP-2 în timpul tranzitului, obţinută cu un telescop Skywatcher 200 Quattro.

Fiecare punct reprezintă o imagine, punctul negru reprezentând nivelul de strălucire al stelei în imaginea respectivă, iar dungă neagră verticală reprezintă nivelul de incertitudine dat de zgomot.

Linia roşie reprezintă curbă de lumină care se potriveşte cel mai bine pe datele obţinute, iar linia albastră reprezintă curbă care ne aşteptam să o vedem din informaţiile din literatură. Observăm că diferenţele sunt minore.

Informaţiile relevante din acest grafic sunt O-C (Observed – Computed) şi Rp/R* care reprezintă raportul dintre Raza planetei şi Raza stelei.

Din O-C observăm că din datele noastre tranzitul a început cu aprox 1.7 minute mai devreme decât era aşteptat, ceea ce este o valoare destul de mică.

Datele noastre de asemenea zic că raportul razelor este de 0.1272, deşi informaţiile din literatură zic că raportul ar fi 0.1326. Deşi aceasta pare aş fie o diferenţă destul de mare, este în intervalul de incertitudine acceptat.

Curbă de lumină a fost trimisă către programele care monitorizează aceste tranzite, ExoClock şi Exoplanet Transit Database. Momentan trimiterile sunt în verificări şi se aşteaptă publicarea lor.

Toate datele folosite (inclusiv imaginile RAW) pentru a obţine această curbă de lumină se pot găsi aici: https://drive.google.com/drive/folders/1heIBzLt9Q_pa5i0nalFhkqsgtfP6Q8Hc (fişierul wasp-2.zip).

Echipamentul folosit:

Telescop Skywatcher 200/800

Montura Skywatcher EQ6-R

Camera ZWO AŞI 533MM

Camera ZWO AŞI 120MM pentru ghidaj

Observaţiile au fost făcut dintr-o zonă urbană, de la periferia Bucureştiului, cu un cer încadrat ca fiind Bortle 7. Datele au fost prelucrate folosind programul HOPS.

Autor Tiberiu Savin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *