Cometa P12/Pons-Brooks fotografiată de Liviu Rabac
martie 13, 2024
Cometa 12P / Pons – Brooks la data de 16 Martie 2024 de Cristian Suciu
martie 19, 2024

Galaxia M51 de Mihai Barbu

Data publicării  17 Martie 2024

Într-un colț îndepărtat al universului, înconjurată de întunericul cosmic și de mister, se află o minune fascinantă a cosmosului: Galaxia M51. În timp ce ochii noștri își îndreaptă privirea spre această galaxie spirală strălucitoare, în spatele frumuseții sale ascunse se află o poveste științifică uluitoare.

Galaxia M51, cunoscută și sub numele de „Galaxia Volburei”, este un loc deosebit de interesant pentru astronomi și oamenii de știință din întreaga lume. Ea servește ca subiect de studiu profund pentru înțelegerea formării și evoluției galaxiilor.

Prin telescoapele noastre puternice, putem observa structura spirală superbă a Galaxiei M51. Această spirală nu este doar un spectacol pentru ochi, ci și o fereastră către înțelegerea proceselor fundamentale care guvernează universul nostru.

Cercetătorii au descoperit că Galaxia M51 este un loc activ de formare a stelelor. În brațele sale spiralate, norii de gaz și praf se comprimă și colapsează sub propria lor gravitație, formând focare stelare intense. Aici, stelele sunt născute din praful și gazul cosmic, într-un spectacol de energie și lumină.

Dar nu numai stelele sunt protagoniștii acestei povestiri cosmice. Galaxia M51 găzduiește și o pereche de galaxii care interacționează: M51A și M51B. Aceste două galaxii au fost surprinse într-o dans orbital încântător, în care gravitația le atrage una pe cealaltă. Interacțiunea lor creează turbulențe în norii de gaz și praf, declanșând formarea de stele noi și modificând structura lor cosmică.

O altă caracteristică remarcabilă a Galaxiei M51 este prezența unui fenomen cunoscut sub numele de „strângere a brațelor”. Acest fenomen se referă la modul în care gravitația interioară a galaxiei determină stelele și gazul să se miște pe orbite eliptice în jurul centrului său. Această mișcare produce o rotație caracteristică a brațelor spiralate, asemănătoare cu învârtirea apei într-un vârtej, și contribuie la menținerea structurii sale spiralate unice. De aici și celebrul nume „Whirlpool Galaxy”.

În esență, Galaxia M51 este o poveste vie a proceselor cosmice, un laborator vast în care se desfășoară procese esențiale pentru evoluția universului. Studiul său continuu aduce lumină asupra misterelor cosmosului și ne ajută să ne apropiem mai mult de înțelegerea profunzimilor acestui vast și fascinant univers în care trăim. Imaginea a fost achiziţionata cu ajutorul camerelor Astroclubului Bucureşti, restul echipamentului fiind al subsemnatului, Mihai Barbu.

Doresc să mulţumesc AB pentru echipamentul folosit cu drag în mini tabăra organizată de mine în județul Buzău în perioada 8-11 martie 2024.

Date tehnice:

1. RC8@1624mm, QHY268M/LRGB, iOptron CEM60 pe trepied Berlebach Planet

2. Luneta de ghidaj TS-Optics 80mm@328mm, ZWO 120MC-S

3. L:4h R:1h G:1h B:1h, a câte 120s expunere fiecare. Flats 10x, DarkFlats10x, Darks 15x

  1. Procesare în Pixinsight folosind WBPP, GC, SPCC, BXT, NXT, GHS, Curves

Autor text și foto: Mihai Barbu

1 Comment

  1. Danutzi spune:

    Felicitări Mihai si pentru imagine si text, dar şi pentru organizarea taberei!
    Cer Senin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *