M27 (Nebuloasa Dumbbell sau Nebuloasa Haltera) de Radu Gherase

Fighting Dragons of Ara / Rim Nebula (NGC 6188) de Cristian Suciu
martie 14, 2022
O imagine cu Soarele de Cristian-Mircea Stancu
martie 24, 2022

M27 (Nebuloasa Dumbbell sau Nebuloasa Haltera) de Radu Gherase

Data 22 martie 2022
M27 (Nebuloasa Dumbbell sau Nebuloasa Haltera) – nebuloasă ușor observabilă de către astronomii amatori atât vizual cât și fotografic, poreclită „Haltera” datorită formei sale alungite și a celor doi lobi simetrici evidenți.
Deoarece e un obiect difuz relativ extins și strălucitor vizibil în direcția constelației Vulpecula având ca fundal câmpul aglomerat de stele al Căii Lactee, a fost observată în cursul secolului 18 de către celebrul astronom Charles Messier și inclusă în catalogul său de obiecte difuze.
Din punct de vedere fizic nebuloasa respectivă reprezintă stadiul final de evoluție al unei stele care și-a expulzat atmosfera în urmă cu câteva zeci de mii de ani, în centrul său fiind vizibilă o stea pitică albastră ce ionizează materialul din jur suficient pentru ca acesta să reemită energia primită sub formă de lumină vizibilă, dezvăluind-și astfel structura observatorilor tereștri.
Imaginea reprezintă o combinație între canalele de luminanță, roșu, verde, albastru și suplimentar în banda îngustă de emisie Balmer alfa a hidrogenului, semnal adăugat în banda roșie în cursul procesării digitale a imaginii, datorită lungimii de undă specifice.
Culorile din imagine sunt reale, compoziția finală fiind în spectrul vizibil larg, exact cum ar fi percepute de ochiul unui observator antrenat printr-un telescop suficient de mare cât să poată fi percepute culorile.
Se poate deosebi de asemenea coloritul real al populațiilor de stele din câmpul „aglomerat” din apropierea planului galactic.
Fotografia a fost realizată la observatorul personal Stardreams din Vălenii de munte, utilizând telescopul personal Ritchey-Chretien de 20 cm diametru cu aplatizor de câmp și cameră împreună cu filtrele super-performante împrumutate de la Astroclubul București. Cadrele au fost obținute în luna septembrie 2021 în cursul nopților fără lună.
Autor : Radu Gherase, Astroclubul București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *