Data publicării: 27 decembrie 2024
Obiectul cu nume de catalog NGC 2264 este o denumire dată pentru două obiecte astronomice identificate ca unul singur – Nebuloasa Con și roiul deschis Bradul de Crăciun.
Două alte obiecte nu sunt oficial incluse, dar sunt în aceeași zonă – roiul deschis Fulgul de Zăpadă și nebuloasa Blana de Vulpe. Toate aceste obiecte s-au format sau sunt formate din aceeași nebuloasă de emisie din constelația Unicornul (Monoceros), la o distanță de 2.300 ani-lumină.
Roiul Bradul de Crăciun (mijlocul imaginii) este dominat de S Monocerotis, o stea multiplă, cu steaua primară fiind o supergigantă de clasă spectrală O7 de 10 ori mai mare ca Soarele și de 30 ori mai masivă.
Temperatura sa superficială este mare, 38.500 K, iar luminozitatea este de 215.000 ori mai mare ca cea solară.
Roiul de stele are cam 30 ani-lumină în diametru și este membru al asociației Monoceros OB1, o grupare vastă de stele tinere aflată în brațul Orion al Căii Lactee. Bradul de Crăciun are cam 600 stele cu vârste cuprinse între 1 și 4 milioane ani.
Nebuloasa Con (partea de sus a imaginii) a fost descoperită de William Herschel în 1785. Forma sa este dată de o nebuloasă întunecată formată din hidrogen molecular rece și praf aflată în fața unei nebuloase de emisie formată din hidrogen ionizat de către S Monocerotis. Conul are o lungime de 7 ani-lumină.
Roiul Fulgul de Zăpadă (imediat sub Con) este mai ușor de observat în infraroșu, fiind format din stele tinere care nu au fost expulzate din nebuloasa primordială, formând culoare de gaz și praf ramificate în jurul lor.
Nebuloasa Blana de Vulpe (în stânga stelei S Monocerotis, stea ce domină centrul câmpului) este o combinație de nebuloasă de reflexie (culoare albastră) și nebuloasă de emisie (culoare roșie).
Timp de expunere: 1h30’ LRGB
Telescop: ASA 500N f/3,8 – Telescope Live Chile 4
Camera: FLI PL16803
Procesare: PixInsight
Autor: Bogdan Stanciu