Constelația Cefeu este una din constelațiile vechi, cunoscute încă de pe vremea astronomului grec Claudiu Ptolemeu.
Deși este săracă în galaxii și nu conține obiecte Messier, în dreptul ei se află obiecte exotice care o fac îndrăgită de observatori mai ales că de la latitudinea țării noastre este circumpolară.
Aici se află două dintre cele mai mari stele cunoscute ale galaxiei noastre- VV Cephei și Mu Cephei- ale căror dimensiuni le-ar face ca așezate în locul Soarelui să se întindă dincolo de orbita planetei Jupiter.
Mu Cephei este și printre cele mai strălucitoare stele cu toate că privită cu ochiul liber nu este foarte luminoasă din cauza distanței mari la care se află și a extincției date de praful interstelar. Privită printr-un binoclu sau cu telescopul, steaua ni se se arată într-o puternică nuanță de roșu închis motiv pentru care mai este cunoscută și sub denumirea de Steaua de Granat.
Tot în Constelația Cefeu se află și steaua Delta Cephei, stea prototip pentru o clasă specială de stele variabile- vestitele cefeide- stele instabile și foarte luminoase a căror strălucire variază periodic la câteva săptămâni și care sunt folosite pentru determinarea distanțelor în astronomie.
În jurul stelei Gamma Cephei (Errai) a fost descoperită în anul 1988 prima exoplanetă cunoscută iar în anul 4000 această stea se va afla la numai două grade de Polul Nord Ceresc înlocuind astfel steaua Polară ca reper pentru identificarea punctelor cardinale.
Dintre galaxii, de un interes deosebit se bucură NGC 6946- Fireworks- deoarece în ultima sută de ani aici au fost observate zece supernove, fenomen destul de rar în cazul altor galaxii.
De departe cele mai fotografiate obiecte ale constelației Cefeu sunt nebuloasele, zona fiind foarte bogată în gaze și praf interstelar. Aici se află nebuloasele Caldwell 4-Iris, Caldwell 9-Peștera, IC 1396-Trunchiul de elefant și nebuloasele întunecate VdB 141- Fantoma și LDN 1235- Rechinul.
Dintre nebuloasele de emisie din constelația Cefeu vă prezentăm nebuloasa NGC 7380. Ea se află la o distanță de 8000 de ani lumină și cuprinde o asociere de stele tinere ce sunt încă înconjurate de nebuloasa primordială în care s-au format.
Datorită radiației intense generată de aceste stele, gazele înconjurătoare sunt ionizate și emit lumină formând o nebuloasă cu aspect de scufie cunoscută în lumea anglo-americană sub numele de nebuloasa Wizard. În imagine, părțile întunecate reprezintă zone mai dense de gaz și praf care sunt opace pentru lumină dar care vor fi erodate în timp de vântul stelar intens al stelelor din roi. Din loc în loc se observă numeroase globule Bok ce conțin sisteme protostelare în formare.
Nebuloasa Wizard se întinde pe o distanță de 100 de ani lumină ceea ce corespunde unei mărimi aparente pe cer de aproximativ 30 de minute de arc, comparabilă cu cea lunii pline.
Achiziție: 17 ore de expunere prin Skywatcher 130/650 mm și QHY 163M; 2019&2020; captură cu Sequence Generator Pro, procesare PixInsight.
Text si foto de Prof. Daniel Berteșteanu