Noțiuni de fotometrie și astrometrie – asteroizi și exoplanete de Dr. Marcel M. Popescu și Tiberiu Savin

Omega Centauri (NGC 5139 sau Caldwell 80) – Cel Mai Mare Roi Globular din Calea Lactee de Cristian Suciu
februarie 4, 2025
M42, Nebuloasa Orion de Răzvan Orbu
februarie 11, 2025

Noțiuni de fotometrie și astrometrie – asteroizi și exoplanete de Dr. Marcel M. Popescu și Tiberiu Savin

Data publicării: 9 februarie 2025

Joi 30 ianuarie 2025 am desfășurat o nouă ședință a cursului de inițiere în astronomie, intitulată „Noțiuni de fotometrie și astrometrie – asteroizi și exoplanete;”.

În prima parte a ședinței cursanții au învățat despre acest interesant domeniu al astronomiei care se ocupă cu măsurarea intensității luminii provenită de la obiectele de pe bolta cerească, discutând mai ales despre determinarea proprietăților obiectelor mici din Sistemul Solar folosind astrometria și fotometria în domeniul optic.

Am discutat despre variația strălucirii (magnitudine, flux, intensitate) unui obiect în raport cu timpul – curba de lumină, variația spațială a strălucirii, precum și variația acesteia în raport cu banda spectrală, folosirea unor sisteme de filtre cum ar fi filtrele Johnson-Cousins și Sloan, a unor camere dedicate CCD sau CMOS care transformă lumina (fotonii) captată pe senzor ca un semnal electric care apoi este procesat într-o imagine digitală.

În partea a doua cursanții au asistat la o prezentare despre metode de detecție a exoplanetelor, punând accentul pe observații fotometrice – metoda tranzitului, apoi am discutat despre planificarea observațiilor, achiziția imaginilor și obținerea unui raport semnal-zgomot cât mai bun și prelucrarea imaginilor cu un software fotometric.

Lectori: Dr. Marcel M. Popescu și Tiberiu Savin

Cursul este organizat în parteneriat cu Universitatea din București , Facultatea de Biologie Universitatea București și Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *