O cometă pozată de astrocolegul Radu Gherase utilizând observatorul propriu de la 110 km distanță

O ispravă extraordinară a colegului nostru Ioan Cătălin Tudor
18 aprilie 2020
Spectroscopia în astronomie by Daniel Berteșteanu
25 aprilie 2020

O cometă pozată de astrocolegul Radu Gherase utilizând observatorul propriu de la 110 km distanță

Animaţie cu evoluţia cometei C/2019 Y4 (ATLAS) compusă din 10 imagini capturate şi prelucrate între 15 martie şi 21 aprilie 2020 de către colegul nostru Radu Gherase folosind observatorul său privat din Vălenii de munte (Prahova) în regim de comandă remote.

Cometa C/2019 Y4 (ATLAS) a fost descoperită iniţial cu ajutorul imaginilor luate în data de 28 decembrie 2019 de survey-ul Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS).

Observaţiile ulterioare au stabilit pentru corpul respectiv o orbită aproape parabolică, ce urmează să ajungă foarte aproape de Soare la periheliu în data de 31 mai 2020 şi cel mai aproape de Pământ în data de 23 mai 2020 (face parte din clasa obiectelor denumite “Kreutz sungrazer”).

Dată fiind creşterea în strălucire consistenţă de la data descoperirii, astronomii sperau până recent că la sfârşitul lunii mai cometa va deveni foarte strălucitoare astfel încât să fie uşor observabilă cu ochiul liber chiar şi în crepuscul.

Din păcate această speranţă a fost năruită la începutul lunii aprilie, când astronomii au observat un comportament ciudat al cometei, cu o fragmentare vizibilă a nucleului asociată de o scădere abruptă a strălucirii. Totuşi, fragmentarea nucleului cometelor din clasa “Kreutz sungrazer” aflate în apropierea Soarelui nu este ceva foarte neobişnuit.
În animaţia de mai jos se poate observa iniţial nucleul bine definit şi strălucitor al cometei care treptat îşi pierde consistenţă şi strălucire şi apoi se fragmentează vizibil, cometa devenind pe parcurs un obiect din ce în ce mai difuz.
Puteţi viziona mai multe observaţii de acest gen pe site-ul autorului: www.stardreamsobservatory.com.

Text, foto si animatie: Radu Gherase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *