O supernova „proaspata” de 47 de milioane de ani fotografiata aseara, 30 Nov.2018 de catre Daniel Bertesteanu si Marian Naiman

O „maternitate” de stele fotografiata de Andrei Nica postata azi, 29 Noiembrie 2018
29 noiembrie 2018
Pleiadele fotografiate de catre Alex Georoceanu
3 decembrie 2018

O supernova „proaspata” de 47 de milioane de ani fotografiata aseara, 30 Nov.2018 de catre Daniel Bertesteanu si Marian Naiman

În urmă cu 47 milioane de ani o stea gigantă din galaxia Messier 77 aflată în direcția constelației Cetus (Balena) intră în colaps gravitațional. În câteva secunde nucleul ei trece printr-o implozie cataclismică ce îi ridică temperatura la câteva miliarde de grade Kelvin și a cărei undă de șoc se propagă spre straturile externe ale stelei făcând-o să explodeze. Tocmai ia naștere o supernovă de tip II. Temperatura și presiunea uriașă generate de această explozie sunt suficient de mari ca în interiorul stelei să se producă elemente chimice mai grele precum aurul și platina. Supernovele sunt atât de strălucitoare încât dacă ar fi plasate la o distanță de 33 de ani lumină ar transforma noaptea în zori de zi pentru câteva săptămâni în timp ce Soarele ar fi la limita vizibilității din orașe ca o stea de magnitudine +4,8.

În noaptea de 24 noiembrie 2018 surveyul american DLT40 observă supernova și dă alerta. Supernova primește numele SN 2018ivc iar în câteva ore este observată atât de consorții profesioniste cât și de astronomi amatori.

Aseară am ieșit să prindem SN 2018ivc și să testăm echipamentele la ger și în condițiile cerului urban din București. Setup-ul a fost instalat în incinta Institutului Astronomic al Academiei Române iar comenzile au fost efectuate remote din Sala Planetariu. Imaginea de mai jos este rezultatul unui stack de 40 de cadre neghidate a câte 25 secunde expunere la o focală de 2235mm. În centrul cadrului se observă galaxia spirală M77 adnotată cu poziția supernovei SN 2018ivc. Spre stânga avem un detaliu cu galaxia în culori inversate care redau mai bine haloul galactic iar sus un detaliu în paletă termică de culori în care se observă că strălucirea aparentă a supernovei SN 2018ivc este comparabilă cu cea a galaxiei din care face parte.

Mulțumim Institutului Astronomic al Academiei Române pentru suportul acordat.

La mulți ani România și cer senin!

Detalii tehnice:

Software: control remote și achiziție integral în Hyperion Prism Advanced.

Telescop: Celestron SCT 235mm

Montură: Skywatcher Eq6-R, neghidată;

Cameră: QHY 163M, gain 120, răcită la -30°C; filtru L Optolong;

Cadre: 30 cadre L X 25”, bin 2×2;

Autori: Daniel Bertesteanu și Marian Naiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *