Data 11 Ianuarie 2022
Misiunea spațială “Double Asteroid Redirection Test” (acronim DART) a fost lansată pe 24 noiembrie 2021 cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9 și este prima misiune din istorie care va testa tehnica impactului cinetic pentru a modifica traiectoria unui asteroid aflat în spațiu. Ținta aleasă este asteroidul binar (65803) Didymos. Acesta este format din obiectul principal numit Didymos (având un diametru echivalent de 780 m) și satelitul său numit Dimorphos (având un diametru echivalent de 160m).
Acest planetoid nu prezintă nici un risc de impact cu Pământul dar a fost selectat ca țintă deoarece impactul unui obiect similar cu Pământul ar provoca efecte devastatoare la nivel regional. Estimările actuale arată că obiecte de asemenea dimensiuni se ciocnesc cu Pământul o dată la ~20000 de ani iar o fracțiune semnificativă din cei care au acest ordin de mărime și care sunt apropiați orbitei Pământului sunt încă necunoscuți (modelele actuale estimează că mai mult de 60%).
Un exemplu recent al coliziunii unui asteroid cu Pământul este cel petrecut în ziua de 15 februarie 2013 când un obiect de aproximativ 20 metri a intrat în atmosferă și s-a dezintegrat deasupra orașului Chelyabinsk (Rusia). Unda de șoc a exploziei a produs pagube estimate la 30 de milioane de dolari și a rănit peste 1600 de locuitori majoritatea din cauza geamurilor sparte produse de unda de șoc. Astfel de coliziuni au loc aproximativ o dată într-un secol iar din ~5 milioane de astfel de asteroizi cât se estimează că există noi cunoaștem până astăzi doar 0.3%. Acest eveniment ne-a arătat că obiecte de mici dimensiuni pot intra în atmosferă înainte de a fi detectate, ne pot lua prin surprindere și pot produce pagube însemnate.
Evitarea evenimentelor de acest fel este posibilă prin îmbunătățirea metodelor de detecție a asteroizilor potențial periculoși, prin dezvoltarea tehnologiei de deviere a acestora și prin proiectarea unor misiuni spațiale care să ne poată apăra de un impact în viitor.
Misiunea DART constă în ciocnirea intenționată a sondei spațiale cu asteroidul secundar Dimorphos. Acest lucru este programat să se întâmple la sfârșitul lunii septembrie 2022. Viteza de impact va fi de 6,6 km/sec și se estimează că energia cinetică produsă de impact va modifica perioada de orbitală a lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu cu câteva minute. Valoarea curentă a acestei perioade orbitale, înainte de impact, este de 11,92 ore și a fost determinată cu precizie folosind telescoape de pe Pământ.
Această schimbare în perioada orbitală a lui Dimorphos dar și variația de strălucire a obiectului înainte și după impact vor putea fi măsurate prin observații cu telescoape de pe Pământ. La acel moment asteroidul se va afla la 11 milioane de kilometri de planeta noastră și va fi o țintă ușor accesibilă telescoapelor.
Pe data de 25 noiembrie 2021, la o zi după lansare, am reușit să fotografiem din București sonda DART și boosterul de lansare pe când se aflau în constelația Hercule între stelele β Herculis și ζ Herculis.
În acest scop am folosit telescopul T025 din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române. Observațiile au fost foarte dificile fiind realizate în crepuscul la ora locală 17:30 prin spărturi în nori și la o altitudine a obiectului de 26 grade deasupra orizontului vestic, în haloul de lumină parazită al capitale. Aceste constrângeri au fost date de poziția sondei DART pe bolta cerească. În animația rezultată vedem printre ultimele imagini directe luate de la sol ale sondei DART care la momentul respectiv avea magnitudinea aparentă 17 și ne spunea “rămas bun pământeni”.
Punctul negru aflat spatele sondei este boosterul iar în animația noastră se observă cum se rotește.
Imagine cu sonda DART obținută din integrarea tuturor celor 36 de cadre fotografiate în timpul sesiunii
Mai multe detalii despre această misiune puteți găsi în clipul de prezentare realizat de Agenția Spațială Europeană dar și pe site-ul oficial al misiunii DART:
Cer senin!
Echipa de lucru: Marcel Popescu, Daniel Berteșteanu, Octavian Blagoi.
Bibliografie:
Datele tehnice ale misiunii DART prezentate în articol au fost preluate din broșura de prezentare a acestei misiuni spațiale și care poate fi descărcată de la linkul următor: