Observarea tranzitului exoplanetei Qatar-1b de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Observarea tranzitului exoplanetei GJ436b de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu
11 martie 2024
Observarea tranzitului exoplanetei XO-2Nb de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu
11 martie 2024

Observarea tranzitului exoplanetei Qatar-1b de Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Data publicării 11 martie 2024

Exoplanetele sunt planete care se află în afara sistemului nostru solar și care pot orbita stele sau alte obiecte cerești, inclusiv unele mai exotice cum ar fi pulsarii. Bazele de date oficiale accesibile online înregistrează aproape 5648 de exoplanete descoperite conform website-ului https://exoplanet.eu/ (accesat în data de 9 martie 2024). Marea lor majoritate se află în galaxia noastră, dar au fost descoperite și exoplanete care orbitează stele din alte galaxii.

În funcție de dimensiunea lor exoplanetele se pot grupa în patru categorii: planete similare sau mai mari ca Jupiter (dacă acestea orbitează foarte aproape de stea, atunci se numesc hot giants – giganți fierbinți), planete de tip Neptun (ice giants – giganți de gheață), super-Pământuri (super Earth) și planete asemănătoare ca dimensiune cu Pământul. Faptul că se cunosc mai puține planete telurice comparativ cu celelalte tipuri de planete este o consecință a faptului că planetele terestre sunt mai mici și astfel sunt mai greu de detectat.

Exoplanetele pot fi detectate prin mai multe metode observaționale care au abordare diferită: metoda tranzitului, observarea variației vitezei radiale a stelei gazdă, observarea efectului de lentilă gravitațională și fotografierea directă cu ajutorul unor telescoape speciale numite coronografe. Din datele furnizate de NASA, 76% din detecțiile exoplanetelor s-au realizat prin metoda tranzitului care constă în observarea scăderii periodice a strălucirii stelei gazdă atunci când exoplaneta trece prin dreptul ei. În acest caz scăderea în strălucire este de ordinul câtorva miimi de magnitudine.

Grafic rezultat în urma analizei fotometrice a tranzitului exoplanetei Qatar-1b

Tranzitul a durat aproximativ 96 de minute

În grafic se observă că în timpul tranzitului steaua gazdă și-a redus strălucirea aparentă cu câteva milimagnitudini

Observațiile au fost raportate în baza de date Exoplanet Transit Database

http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1707571314&lang=en

 

În noaptea de 30 iunie 2023 am efectuat observații pentru urmărirea tranzitului exoplanetei Qatar-1b. Această planetă extrasolară se află la 600 ani lumină în constelația Dragonul, este o planetă gazoasă fierbinte de dimensiuni asemănătoare lui Jupiter și se rotește în jurul stelei gazdă în doar 1.4 zile. Distanța dintre planetă și stea este de 3.48 milioane de kilometri; prin comparație, Mercur orbitează Soarele la o distanță medie de 57 milioane de kilometri. Fiind atât de aproape de steaua sa gazdă, atmosfera acestei planete are o temperatură în timpul zilei 1400 grade Kelvin și se extinde considerabil în jurul planetei.

Observarea fenomenului s-a realizat folosind telescopul BD4SB-T025 din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române operat de colegii noștri de astroclub Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu. Raportul observațional a fost trimis către baza de date Exoplanet Transit Database unde alături de celelalte observații vor permite detectarea raportului O-C (observat minus calculat) între predicția de tranzit observată și cea calculată. Acest tip de observații sunt necesare pentru determinarea precisă a orbitei și pentru detecția eventualelor perturbații care pot sugera prezența altor planete în acest sistem.

O reprezentare 3D interactivă a sistemului Qatar-1b poate fi accesată la linkul următor:

https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/5049/qatar-1-b/

Steaua gazdă a exoplenetei Qatar-1b și zona adiacentă din constelația Dragonul

4 ore timp total de expunere, Newton 250/1000, QHY 294M, filtru L

BD4SB-T025, 30 iunie 2023, București

Autori Daniel Berteșteanu și Marcel Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *