Data 6 ianuarie 2022
În zilele de 9 și 10 noiembrie 2021 ne-am alăturat campaniei internaționale de observare a asteroidului 2019 XS ce a avut ca scop determinarea preciziei măsurătorilor astrometrice efectuate de diferiți observatori la acest obiect. Campania a fost organizată de International Asteroid Warning Network (IAWN) cu ocazia apropierii în data de 9 noiembrie a asteroidului 2019 XS la aproximativ 600000 km de planeta noastră. Din cauza acestei apropieri de Pământ asteroidul se deplasa pe cer cu viteză aparentă mare, la momentul observațiilor aceasta fiind de ordinul 20-30 arcsecunde/minut (aceasta a variat în funcție de poziția relativă a asteroidului și a Pământului). În acest context sincronizarea ceasului din echipamentul de observație cu referința universală a fost critică pentru determinarea precisă a măsurătorilor astrometrice.
În clipul următor am realizat o animație cu mișcarea asteroidului 2019 XS printre stelele din constelația Cetus:
Observațiile au fost efectuate din București cu telescopul T025 din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române iar datele au fost trimise către baza de date Minor Planet Center. Prezentăm aici graficul O-C (observat minus calculat, parametru ce reprezintă diferența dintre valorile rezultate din calculul orbital și valorile măsurate din observațiile efectuate de noi) obținut din măsurătorile noastre:
Fig. 1: O-C pentru asteroidul 2019 XS.
Unitatea de măsură este arcsecunde. Axa Oy reprezintă valorile măsurate pe declinație iar pe axa Ox sunt valorile măsurate pe ascensie dreaptă. Valorile sunt raportate la efemerida obținută folosind calculatorul online NASA/JPL Horizons System, accesat pe 12 Noiembrie 2021. S-a ales intervalul de (-3, 3) arcsecunde pe ambele axe, tipic acestor raportări.
Considerând orbita cunoscută în noiembrie 2019, valori O-C pentru observațiile noastre sunt 0.10±0.11 arcsecunde pe ascensia dreaptă și 0.10±0.10 arcsecunde pe declinație. Am folosit o cameră CMOS având dimensiunea pixelului în setupul nostru de 0.956 arcsecunde iar seeingul la momentul observației a fost de 2.9 arcsecunde din cauza cerului variabil și a atmosferei de deasupra Bucureștiului. Măsurătorile noastre, raportate către Minor Planet Center (bază de date internațională care gestionează măsurătorile astrometrice ale obiectelor din Sistemul Solar), sunt folosite pentru un calcul orbital mai precis și permit determinarea efectelor perturbative de tip non-gravitațional.
Menționăm că observațiile obținute (timpul total de expunere în cele două nopți a fost de 8 ore și 29 minute) au permis determinarea curbei de lumină, a modului în care se rotește acest obiect și a formei preliminare a acestuia. Aceste rezultate vor fi publicate într-un articol de specialitate.
Cer senin!
Autori: Daniel Berteșteanu, Marcel Popescu și Octavian Blagoi