În noaptea de 4 aprilie 2022 am efectuat observații la steaua TOI-1259A pentru urmărirea tranzitului exoplanetei TOI-1259Ab.
Steaua gazdă se află la 385 de ani lumină distanță de noi în direcția constelației Dragonul și este o stea mai mică comparativ cu Soarele nostru.
Ceea ce face acest sistem interesant este faptul că în jurul stelei principale, la 1600 de unități astronomice de aceasta, a fost detectată recent și o stea pitică albă care o orbitează. Astfel de sisteme binare impun constrângeri pentru zonele în care planetele pot avea orbite stabile, reduc durata de existență a discurilor protoplanetare, inhibă formarea planetezimalelor și induc orbite foarte excentrice planetelor.
Pe lângă acestea, sistemul TOI-1259Ab este interesant și pentru că reducerea de strălucire a stelei gazdă este de 2,7% (printre cele mai mari cunoscute) și din acest motiv planeta este un candidat ideal pentru studierea atmosferei acesteia. De altfel, latitudinea ecliptică a stelei TOI-1259A este de 76° ea fiind foarte aproape de câmpurile cu acoperire continuă ale telescoapelor spațiale TESS și James Webb. Aceste observații vor aduce elemente noi în înțelegerea formării și evoluției planetelor aflate în sisteme stelare multiple.
Sistemul de stele TOI-1259A și TOI-1259B (pitica albă)
Distanța dintre cele două componente este de 1600 de unități astronomice
Imagine obținută din baza de date a surveyului PanSTARRS DR1
Exoplaneta TOI-1259Ab este o planetă gazoasă fierbinte ce orbitează steaua gazdă în trei zile și jumătate la o distanță medie de 60 milioane de kilometri de aceasta, comparabilă cu distanța Mercur-Soare.
Tranzitul a durat 148 de minute, timp în care steaua gazdă a avut o scădere a strălucirii de 0.028 magnitudini. Observarea fenomenului s-a realizat folosind telescopul BD4SB-T025 din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române.
Tranzitul exoplanetei TOI-1259Ab
Software de analiză: HOPS
Raportul observațional a fost trimis către baza de date Exoplanet Transit Database unde alături de celelalte observații vor permite detectarea raportului O-C (observat minus calculat) între predicția de tranzit observată și cea calculată. Acest tip de observații sunt necesare pentru determinarea precisă a orbitei și pentru detecția eventualelor perturbații care pot sugera prezența altor planete în acest sistem.
http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1657097365&lang=en
Mai multe detalii despre această exoplanetă precum și o animație interactivă cu acest sistem puteți găsi la următorul link:
https://exoplanets.nasa.gov/exoplanet-catalog/7907/toi-1259-a-b/
Bibliografie:
D. V. Martin, K. El-Badry, V. Kunovac Hodžić“- TOI-1259Ab – a gas giant planet with 2.7% deep transits and a bound white dwarf companion” in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 000, 1–15 (2021)
Autori:
Jad Mansour, Daniel Berteșteanu, Marcel Popescu.
1 Comment
impresive, 3 clickuri