Ocultatia stelei TYC5061-513-1 de catre asteroidul Huya si curba de lumina observate de catre Radu Gherase de la Valenii de Munte

Curba de lumina si ocultatia unei stele de catre asteroidul Huya observate de catre Daniel Bertesteanu
23 martie 2019
Lansarea numarului pe luna aprilie 2019 a revistei Stiinta si Tehnica
4 aprilie 2019

Ocultatia stelei TYC5061-513-1 de catre asteroidul Huya si curba de lumina observate de catre Radu Gherase de la Valenii de Munte

Asa cum puteti vedea si din postarea precedenta  la observarea ocultatiei a participat de la Observatorul propriu localizat in Valenii de Munte (Jud. Prahova) si colegul nostru Radu Gherase.

Astfel Astroclubul nostru a efectuat observarea asteroidului din dubla statie, una situata in localitatea Traian, Jud Ialomita (Daniel Bertesteanu) si a doua situata la Valenii de Munte, Jud Prahova (Radu Gherase)

Iata aici datele respective plus filmul ocultatiei realizate de Radu Gherase de la Valenii de Munte.

In noaptea de 17 spre 18 Martie 2019 a avut loc un fenomen astronomic interesant. Steaua cu numele de catalog TYC5061-513-1, avand magnitudinea aparenta 11.5 (in banda V), a fost ocultata de planetoidul (38628) Huya. Evenimentul respectiv a avut loc la ora 02:54 (considerand cateva secunde diferenta in functie de locatie), a avut o durata maxima de 52 de secunde si a putut fi observat din toata jumatatea estica a Romaniei. Pentru acest lucru au fost necesare telescoape cu apertura mai mare de ~20 cm. Inregistrare acestui fenomen folosind o camera de luat imagini si un ceas sincronizat ofera informatii extrem de valoroase legate de dimensiunea, forma si pozitia relativa a acestui obiect.
Asteroidul care a ocultat, (38628) Huya are o orbita situata majoritar dincolo de orbita lui Neptun si face  parte din clasa obiectelor trans-neptuniene. Pe baza modului in care acesta reflecta lumina Soarelui si a emisie termice s-a putut estima diametrul sau la o valoare de aproximativ 450 km. Observatiile efectuate in 2012 folosind telescopul spatial Hubble au aratat un posibil satelit cu dimensiunea aproximativa de 200 km. La momentul ocultatiei, (38628) Huya se afla la o distanta de 28.6 unitati astronomice (~4.28 miliarde km) avand magnitudinea aparenta de 19.6. Astfel ca, in momentul ocultatiei, steaua ocultata a disparut pentru observatorii aflati in banda evenimentului (magnitudinea asteroidului fiind mult mai slaba compartiv cu steaua).
Colegul nostru Radu Gherase a observat cu succes fenomentul folosind telescopul cu apertura de 20cm instalat in Observatorul sau din Valenii de munte (Stardreams Observatory – link www.stardreamsobservatory.com , cod MPC L16)  si o camera sensibila si rapida CMOS ASI 120MM-S.
Mai jos puteti accesa un link in care va prezentam o animatie a imaginilor inregistrate de colegul nostru cu viteza de 5 cadre pe secunda, cadenta expunerilor in timp real fiind de o imagine pe secunda (Timpul Universal e afisat pe imagini):
https://www.stardreamsobservatory.com/wp-content/uploads/2019/03/huya.mp4?_=1
Se observa cu usurinta cum steaua urmarita din centrul cadrului dispare pe timpul ocultatiei.
Iata mai jos si curba de lumina obtinuta in urma ocultatiei:
Autor: Radu Gherase, membru al Astroclubului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *