Ocultațiile sunt fenomene astronomice de scurtă durată în care corpuri din sistemul solar trec din perspectiva noastră terestră prin dreptul unor stele sau alte planete diminuându-le astfel pentru câteva secunde strălucirea.
Datele observaționale culese în timpul ocultațiilor oferă informații deosebit de precise despre poziția, dimensiunea, forma și existența unor eventuali sateliți, inele sau chiar a vreunei atmosfere la obiectul care le-a generat.
Deși ocultațiile sunt fenomene frecvente la nivel global ele se observă destul de rar deoarece fie au banda de vizibilitate în afara țării, fie nu sunt accesibile instrumentelor noastre, fie se produc în timpul zilei sau noaptea pe cer acoperit.
Noaptea trecută, (6 spre 7 august 2020) am afectuat observații cu caracter științific la ocultația stelei UCAC4 533-130636 din constelația Delfinul de către asteroidul Aidamina.
Acesta este un obiect din centura principală cu diametrul de 92 de kilometri și care se rotește în jurul axei sale în aproximativ zece ore. Diagrama orbitală și poziția lui în sistemul solar se pot vedea la linkul următor (click and drag când se afișează orbita):
https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=aidamina;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#phys_par
Ocultația a avut o bandă de vizibilitate în estul și sudul României pe direcția Babadag-Bechet și a fost observată de noi, din județul Ialomița.
La campanie au participat și colegi astronomi din Italia și Algeria datele culese fiind raportate către International Occultation Timing Association (IOTA).
Din Judetul Ialomița de unde am observat noi ocultația a avut o durată de 12 secunde și s-a produs în intervalul 22h26’50” și 22h27’02” UTC timp în care steaua UCAC4 533-130636 și-a redus din strălucire cu aproximativ o magnitudine după cum se poate vedea în clipul video următor.
Text, foto, grafice, film: Prof. Daniel Betreșteanu