Luni, 17 decembrie 2018 elevii clasei a 5 a de la Liceul Teoretic Scoala Mea au realizat o vizită tematică la Institutul Astronomic al Academiei Române. Cu această ocazie, activitățile la care au participat în cadrul Institutului au fost următoarele:
– vizitarea domului principal sub care se află cea mai mare lunetă din România- Refractorul Astrograf Prin-Merz cu lungimea de 6 metri. Ghidajul și explicațiile au fost efectuate de Dl. Sorin Marin, astronom documentarist în cadrul institutului. Ideile ancoră ale acestei vizite au fost următoarele:
– cu acest astrograf s-au realizat fotografii ale Planetei Pluto.
– telescoapele sunt de 2 feluri: cu lentile (numite refractoare sau lunete în limbaj colocvial) și cu oglinzi (numite telescoape reflectoare deoarece oglinzile reflectă lumina); cele cu oglinzi pot fi construite mult mai mari decât lunetele. Primul telescop reflector a fost construit de Isaac Newton.
– suportul pe care stă telescopul se numește montură și are integrată în ea un sistem de orologerie care rotește încet telescopul astfel încât să compenseze pentru rotația aparentă a bolții cerești datorate rotației Pământului în jurul axei.
După vizitarea sălii astrograf, elevii au mers în Sala Planetariu unde au participat la 2 ateliere tematice susținute de Dl.Prof. Daniel Berteșteanu din partea Astroclubului București:
– constelații reper și orientare pe bolta cerească: recunoaștere Carul Mare, ghidaj către Steaua Polară și alte stele din vecinătate (Regulus, Capella, Pollux), recunoaștere Orion și ghidaj către Sirius.
– spectroscopie și lumină: descompunerea luminii albe în culorile componente cu ajutorul unor ochelari spectroscopici în cadrul unei activități experimental-demonstrative.
Mulțumim Institutului Astronomic al Academiei Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestei vizite.
Prof. Daniel Berteșteanu
Astroclubul Bucuresti