Roiul dublu din Perseu de Daniel Besteșteanu

A treia sedință a Cursului Practic de Astronomie a avut loc miercuri 21 Octombrie 2020, cu subiectul „Observații Astronomice Vizuale” de Daniel Berteșteanu
25 octombrie 2020
Observarea mișcărilor proprii ale stelelor de Daniel Berteșteanu
31 octombrie 2020

Roiul dublu din Perseu de Daniel Besteșteanu

Constelația Perseu este una din constelațiile importante ale sezonului de toamnă deoarece conține stele strălucitoare, urcă mult pe cer și poate fi observată de-a lungul întregii nopți. Ea îl evocă pe eroul Perseu de al cărui nume se leagă povestea salvării Andromedei de balaurul Cetus precum și eliberarea calului înaripat Pegas din măruntaiele Meduzei cea cu privirea de piatră.

Se spune că după moartea lui Perseu zeii l-au așezat pe cer ținând într-o mână capul Meduzei (întruchipat de Steaua Algol) iar în cealaltă o sabie fermecată și împodobită cu pietre scumpe. Ele ar fi însăși stelele care alcătuiesc Roiul Dublu, una dintre cele mai îndrăgite obiecte de cer profund ale acestei constelații.

Roiul Dublu din Perseu sau Caldwell 14 cum este catalogat, se poate observa chiar și cu ochiul liber dar ni se arată în deplinătatea frumuseții sale prin telescop. Astronomul Hiparchos în secolul I l-a descris ca pe o pată luminoasă pe cer dar adevărata sa natură a fost elucidată abia la începutul anilor 1800 când William Herschel a înțeles că este vorba despre două roiuri deschise situate unul lângă altul.

În imaginea alăturată privim cu 7500 de ani în urmă către brațul Perseu al galaxiei noastre unde observăm două grupuri de stele separate de sute de ani lumină unul de altul și care se apropie de noi cu viteza de ~100000 km/oră. La scară astronomică de timp ele s-au format recent cu doar 12 milioane de ani în urmă. Ambele roiuri conțin un număr mare de stele masive și fierbinți de unde și culoarea lor dominată de nuanțe de bleu.

Dacă v-am convins iată aici și o hartă cu poziția acestui obiect pe cer astfel încât să îl puteti identifica și observa cu ușurință, măcar cu un binoclu.

Cer senin!

Achiziție:

28 septembrie 2020 cu Luna iluminată 90%

Tub Skywatcher 130/650 pe Heq5 corectat cu GPU și focalizat cu Deep Sky Dad.

QHY 163M, bin 1×1, 30 sec expunere pe canal LRGB însumând un total de 4 ore de integrare;

Text, foto și hartă de Prof. Daniel Berteșteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *