Data publicării 27 mai 2024
Folosind telescopul solar Lunt 50 al Astroclubului București și cu o cameră atașată la el am reușit să surprind câteva imagini cu Soarele.
Caracteristicile pe care le putem observa în această imagine sunt câteva protuberanțe și câteva pete solare.
O protuberanță este o structură mare de plasmă și câmp magnetic care se extinde în afara suprafeței Soarelui, de obicei sub forma unei bucle. Aceste protuberanțe se formează de obicei în aproximativ o zi și pot persista câteva săptămâni sau luni și se extind de obicei pe mii de kilometri. În această imagine putem vedea două protuberanțe, una la ora 9 și alta la ora 3 (dacă ne imaginăm Soarele ca fiind un ceas).
Putem vedea, de asemenea, câteva pete solare în jurul orelor 10-11 și o altă pată mare chiar pe margine la orele 4-5. Aceste pete sunt zone cu o temperatură mai scăzută decât in mod normal si sunt cauzate de fluxul magnetic care inhibă procesul de convecție.
Echipament:
Telescop: Lunt 50
Montură: Skywatcher AZ-GTI
Cameră: ZWO ASI 120MM
Procesarea a fost realizată folosind un proces similar cu astrofotografia planetară, utilizând PIPP, Autostakkert, Registax și GIMP.
Din 1000 de imagini, am suprapus doar cele mai bune 25%.
De asemenea, rețineți că culoarea din această imagine este falsă și a fost adăugată în timpul post-procesării, deoarece camera pe care am folosit-o era alb-negru. Totuși, deoarece telescopul filtrează o mare parte din lumină și lasă să treaca doar radiatia H-alpha (656,28 nm), adăugarea unei nuanțe de rosu este destul de realistă.
Am adaugat de asemenea si o imagine cu Pamântul la scară, pentru a da o perspectivă mai bună a dimensiunilor din imagine.
Autor Tiberiu Savin
1 Comment
Felicitări Tibi! Ar fi bine să coninui cu imagini la Soare. Succes!