Tranzitul exo planetei TOI-1811 b de Tiberiu Savin

Cometa 12P / Pons – Brooks la data de 16 Martie 2024 de Cristian Suciu
19 martie 2024
Galaxia M104- Sombrero de Tiberiu Savin
29 martie 2024

Tranzitul exo planetei TOI-1811 b de Tiberiu Savin

Data publicării 26 martie 2024

În seara de 23 Martie 2024, aproape de miezul nopţii mi-am îndreptat telescopul înspre constelaţia Coma Berenices, puţin deasupra galaxiei Needle, mai precis pe steaua TOI-1811. Am filmat această stea timp de aproape 3 ore.

Motivul pentru care am făcut acest lucru a fost pentru a surprinde tranzitul exo planetei TOI-1811 b. Stelele sunt atât de departe încât de pe Pământ ne este aproape imposibil să putem fotografia exo planetele din jurul lor în mod direct.

Cu toate astea putem observa prezenţa acestor exo planete în mod indirect, măsurând luminozitatea stelei atunci când exo planeta trece prin fața stelei din punctul nostru de vedere de pe Pământ. Aceasta este metoda tranzitului, şi este o metodă foarte populară pentru a detecta exo planete.

Echipamentul folosit:

Telescop Skywatcher 200 Quattro

Montura Skywatcher EQ6R

Camera ZWO ASI 533MC

Camera ZWO ASI 120 mm + ZWO OAG pentru ghidaj

Condiţiile nu au fost foarte favorabile, iluminarea stradală a oraşului împreună cu o Lună plină aflată la doar 30 de grade de steaua țintă au dus la o scădere semnificativă a calităţii imaginilor.

Am făcut 323 de expuneri de câte 30 secunde fiecare (2 ore şi 41 de minute în total). În mod ideal aş fi vrut să filmez mai mult timp steaua, pentru a avea observaţii cu cel puţin o oră înainte de începerea tranzitului şi o oră după terminarea acestuia, acest lucru nu a fost posibil din cauza poluării luminoase.

Măsurând luminozitatea stelei în toate imaginile obținem curbă de lumină ca în graficul de mai jos.

Observăm în grafic o scădere destul de evidentă a luminozităţii stelei în momentul în care era preconizat că va avea loc tranzitul exo planetei.

Linia albastră de pe grafic arata curba de lumină prezisă pe care ne aşteptam să o vedem având în vedere orbita calculată din observaţiile anterioare ale acestei exo planete.

Linia roşie reprezintă curba de lumină care se potriveşte cel mai bine pe observaţiile proprii. Observăm că deşi este o diferenţă, aceasta nu este foarte mare şi observaţiile se potrivesc într-o oarecare măsură cu datele curente despre această exo planetă.

TOI-1811 b a fost descoperită în anul 2023, are o masă de 0.97 din masa planetei Jupiter şi orbitează la o distanţă de doar 0.04 unităţi astronomice (o unitate astronomică este egală cu distanţa Pământ – Soare, adică aprox. 150 de milioane de km), o orbită de 10 ori mai mică decât cea a planetei Mercur din sistemul nostru solar.

Din acest motiv perioada orbitală a exo planetei este de doar 3.7 zile şi din calcule reiese că temperatura acesteia ar fi de 971 grade Kelvin.

Din observaţiile mele reiese că tranzitul a avut loc cu 6.2 minute înainte de când era planificat să aibă loc, şi că raportul dintre raza exo planetei şi raza stelei ar fi de 0.1479, cel cunoscut din observaţiile anterioare fiind de doar 0.13272 (această diferenţă este probabil cauzată şi de nivelul ridicat de zgomot din imaginile mele).

Datele au fost trimise către proiectul ExoClock şi au fost publicate aici:

https://www.exoclock.space/database/observations/TOI-1811b_2382_2024-03-23_tiberiusavin_1684_Clear/

ExoClock este un proiect internaţional care vine în sprijinul misiunii spaţiale Ariel. Misiunea Ariel este o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care va trimite un telescop în spaţiu al cărui obiectiv va fi să studieze spectroscopic atmosfera a 1000 de exo planete. Pentru a eficientiza timpul telescopului, proiectul ExoClock îşi doreşte să rafineze cât mai mult orbitele acestor exo planete pentru a putea prezice momentul de timp când au loc tranzitele cu o precizie cât mai mare.

Autor Tiberiu Savin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *