Tranzitul lui Mercur prin fata Soarelui a fost fotografiat si observat vizual de astroclubistii nostri din citeva locatii astfel:
O locatie s-a aflat la sediul Institutului Astronomic al Academiei Romane pe terasa Casei Soare unde un grup format din astronomii profesionisti ai Institutului Astronomic si anume Dr. Dan Alin Nedelcu ( director IAAR) , dr. Diana Ionescu , Dr. Octavian Badescu, Drd. Simon Anghel si membri ai Astroclubului, Daniel Bertesteanu, Ioan Tudor si Marian Naiman au urmarit vizual si prin luneta dotata cu o camera CCD tot tranzitul pina la apusul Soarelui.
Vremea a fost excelenta dar seeing-ul destul de slab.
Iata citeva fotografii:
O alta grupare de soc formata din Cristian Stancu si Adi Voinic a fost undeva linga Calarasi de unde au „tras” citeva imagini pe care le puteti vedea aici:
Pozele de mai sus sunt de la tranzitul lui Mercur de pe data de 11 noiembrie 2019. Ultima, printre nori, include si „tranzitul” unui avion.
Luneta SW ED80 cu filtru solar Baader, montura iOptron CEM25p, aparat Canon 6d.
Pozele sunt crop.
Foto: Cristian Stancu
O alta echipa formata din Vladimir Stefanescu, Irina Dinu, Adriana Bucur si Mihai Cretu a fost impreuna cu vinatorul de eclipse Catalin Beldea (astroeditor la revista Stiinta si Tehnica) pe terasa mall-ului Bucuresti din Calea Vitan.
S-au facut observatii in vizibil prin telescoape cu filtre solare speciale precum si prin luneta Lunt prevazuta cu filtru H alpha.
De asemenea o alta echipa formata din Zoli Deak si Ivo Dinev s-a deplasat la Silistra in Bulgaria de unde au facut observatiile de pe terasa Observatorului Astronomic din localitate.
Iata o poza efectuata de catre Zoli prin Mak 90mm cu 500D:
Foto: Zoli Deak
Si inca doua poze efectuate de catre Zoli Deak:
Seamana cu Jupiter dar este vorba despre Soare vazut printre nori si pasari !
Deci am fost prezenti in patru locatii adica in patru zari.
Acum am inceput sa ne pregatim pentru urmatorul tranzit care va avea loc in anul 2032.