Un succes nereușit, o tentativă de ocultație a unei stele de catre un obiect TNO (trans neptunian object)

Moldoveanu și Negoiu (steaua și exoplaneta ei) propuse de către Ioan Cătalin Tudor au ajuns și pe Wikipedia
25 februarie 2020
Gauri Negre lectia a cincea by Cristian-Mircea Stancu
1 martie 2020

Un succes nereușit, o tentativă de ocultație a unei stele de catre un obiect TNO (trans neptunian object)

Luni 24 februarie 2020, Astroclubul București s-a alăturat unei campanii internaționale de observare a ocultației obiectului transneptunian 2014 XR40.

Echipa noastă a fost formată din Dr. Marcel Popescu (coordonatorul echipei dar și al campaniei naționale), Adrian Voinic, Radu Gherase și Daniel Berteșteanu.

Conform predicției, TNO 2014 XR40 ar fi urmat să oculteze în jurul orei 23:31 ora României o stea de magnitudinea 16.4 din constelația Fecioarei.

La campania de observații s-au alăturat mai multe echipe de astronomi din București, Cluj, Timișoara, Galați, Brașov și Bacău.

 În ciuda datelor astrometrice furnizate la acest obiect cu câteva zile înainte de telescopul britanic Liverpool aflat în Insulele Canare, ocultația nu s-a confirmat de nici unul din observatorii din țară, banda de vizibilitate a evenimentului fiind mai la nord decât predicția inițială.

Chiar dacă ocultația nu s-a adeverit, pentru echipa noastră a fost un bun prilej de reglarea a setup-ului, efectuarea de teste și stabilirea parametrilor tehnici necesari observării viitoarelor evenimente de acest fel. Faptul că am putut observa cu telescopul nostru de 400 mm diametru “Monstrul” stele de magnitudinea 16.4 la expuneri de 3 secunde deschide un număr uriaș de proiecte observaționale de fotometrie și astrometrie pe care le putem desfășura în Asociația noastră.

După consumarea ocultației am efectuat observații vizuale la obiecte deepsky, spectacolul oferit la ocular de “Monstru” fiind impresionant. Ulterior am tras la rafală în expuneri scurte de 6 secunde o secvență de 48 de cadre la galaxia Messier 104- Sombrero. Pentru captură am folosit o cameră QHY 163M la bin 1×1. Alinierea și integrarea cadrelor am realizat-o cu AstroPixel Processor iar apoi în PixInsight am făcut crop și o minimă procesare cu Histogram Transformation și Curves Transformation. Fără darks, flats sau noise reduction. În cadru avem stele de magnitudinea 18.

În perioada următoare pregătim instrumentele pentru Maratonul Messier dar și alte surprize fotometrice.

Text si foto galaxie: Daniel Berteșteanu

Foto echipa de observație: Adrian Voinic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *