În fotografie am încadrat zona activă a Soarelui catalogată cu nr. 2880, ce cuprinde și niște pete solare.
Ca definiție zonele active sunt regiuni de intensă și complexă activitate magnetică în atmosfera Soarelui, care uneori generează erupții solare sau chiar ejecții coronale de masă și sunt adeseori asociate cu pete solare.
În imagine vedem pete solare pe fotosfera Soarelui și jeturi dinamice de plasmă în cromosfera Soarelui, denumite spicule.
Fotosfera și cromosfera sunt primele două straturi principale din atmosfera Soarelui, al treilea strat fiind coroana.
Fotosfera este cel mai de jos strat al atmosferei, cel care radiază lumină și are în jur de 100 km grosime. Termenul de fotosferă este folosit pentru a descrie suprafața vizuală a unei stele, deoarece stelele nu au o suprafață solidă sau lichidă (cu excepția stelelor neutronice).
Cromosfera este stratul următor al atmosferei solare și se întinde undeva între 3.000 și 5.000 km deasupra fotosferei, zona în care apar acele spicule – jeturi de plasmă cu aspect de șerpișori sau fire de păr, care pot ajunge undeva la 10.000 km. Cromosfera este regiunea caracterizată de un spectru dominat de linii de emisie, cea mai puternică fiind cea de Hidrogen-alpha.
Imagine luată în linia spectrală de emisie Hidrogen-alpha (H-alpha) cu lungimea de undă 656,28 nm.
Echipament: refractor SW ED120, filtru Hidrogen-alpha Quark Chromosphere, cameră ASI 174MM, colimator de înclinare TS Optics, montură ecuatorială SW AZEQ6.
Tehnice: control montură cu EQMod, achiziție imagini cu Fire Capture. Stack din cele mai bune 50 cadre pentru suprafață (din 500) și cadru de calibrare master flat.
Prelucrare stack în Autostakkert, procesare în Registax și Photoshop, ușor crop la margini.
Text si foto de Cristian-Mircea Stancu